Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wszyscy wiedzą, że natkę marchewki można jeść. Dotyczy to nie tylko marchwi, ale także rzodkiewek, buraków lub kalarepy. Ich zielone liście zawieraąj o wiele więcej witamin niż owoc. Na przykład liście buraka zawieraja nawet 200 razy więcej witaminy A niż sama bulwa. Natke można jeść surową lub ją gotować czy przyrządzać z niej koktajle. Liście kalarepy można na przykład przyrządzić jak szpinak. Wszystkie cztery rodzaje liści nadają się świetnie do przetwarzania na pastę do chleba. I to właśnie tutaj pokazuję na przykładzie natki marchwi. Przepis można modyfikować zgodnie ze swoim gustem, w zależności od tego, jakich liści używamy i które najbardziej lubimy. Kremowa konsystencję pasty uzyskujemy dzięki nasionom słonecznika, jeśli wybierzemy orzechy, powstanie pesto.
Mocno czekoladowe brownie z przyprawami do piernika i z suszoną śliwką.
Odsłon: 71
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 76
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 133
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 127
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 253
Mocno czekoladowe brownie z przyprawami do piernika i z suszoną śliwką.
Odsłon: 71
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 76
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 133
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 127
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 253
Składniki
PESTO Z NATKI MARCHEWKI Składniki: 80 g natki marchewki 80 g parmezanu, pecorino lub sera górskiego 20 g orzechów piniowych, nerkowca lub orzechów włoskich 1 ząbek czosnku 150 g oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli Umyc natke i osuszyc, obrac czosnek. Pokroic parmezan na duze kawalki i posiekac je w blenderze. Nastepnie dodac pozostałe składniki: orzeszki piniowe, czosnek, sól, natke marchewki i oliwę z oliwek i blendowac do uzyskania kremowej masy. Wlac pesto do sterylnych sloików, zalac wierzch calkowicie warstwa oliwy z oliwek i przechowywac w lodówce.
PLACKI Z Z NATKĄ MARCHEWKI Składniki na 4 porcje: 800 g marchewek z natką 2 łyżeczki nasion kolendry 2 dymki 1/2 pęczka natki marchwi 100 g mąki, typ 550 2 jajka 1/2 łyżeczki soli olej słonecznikowy Marchew, natke i cebule bardzo drobno posiekac. Dodac jajka, make, przyprawy i wszystko wymieszac. Smazyc na zloty kolor.
KOKTAJLE Z NATKĄ MARCHEWKI Istnieje wiele mozliwosci kompozycji smacznych i zdrowych koktajli na bazie natki marchewki. Oto niektóre z propozycji: ANANAS - JABŁKO - AWOKADO natka 5-6 marchwi 1/4 ananasa 2 jabłka 1/4 awokado 3 plasterki imbiru 300 ml wody
POMARAŃCZA - MANGO - BANAN 25 g natki marchewki 1 pomarańcza 1/2 mango 1 banan 400 g wody mineralnej gazowanej 1 łyżka oleju lnianego
MANGO - GRUSZKA - IMBIR garść kolendry i natki marchewki 1/2 mango 1 gruszka 4 plastry imbiru 250 ml wody
OGÓREK - WINOGRONA natka marchewki ogórek winogrona
CYKORIA - NEKTARYNKI - KIWI 100 g sałaty Lollo Bionda 1 cykoria garść natki marchewki 2 nektarynki 3 kiwi 1 mały kawałek imbiru 400 ml wody
SZPINAK - POMARAŃCZE - IMBIR natka 3-4 marchewek garść szpinaku 2 pomarańcze 1 mały kawałek imbiru 1 łyżeczka oleju kokosowego 100 ml wody