Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto

Risotto

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 22

Dodano:

Odsłon: 2478

Kolorowa odmiana od zwykłego obiadu lub kolacji. Proste danie jednogarnkowe.

Składniki

  • ryż, 2 torebki
  • cebula, 3 szt
  • papryka zielona i czerwona, po 1 szt
  • boczek wędzony parzony, 30 dkg
  • kiełbasa, 20 dkg
  • koncentrat pomidorowy lub pomidory w puszce, 1 słoik lub jedna puszka
  • sól
  • pieprz
  • może być przyprawa do kuchni włoskiej lub oregano, bazylia, tymianek
1-2 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Risotto

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmażyć boczek, za chwilę dodać kiełbaskę, dzięki temu nie trzeba używać dodatkowego tłuszczu do smażenia.

  2. Dodać do tego pokrojone warzywa i dusić aż będą miękkie. W międzyczasie ugotować ryż.

  3. Do garnka przełożyć ryż i warzywa z mięskiem.

  4. Dodać pomidory lub koncentrat

  5. Przyprawić do smaku

  6. Wszystko dobrze wymieszać

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 30 września 2009 swietny przepis na smazony ryz :) ale nie risotto...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 30 września 2009 Zwykły ryż nie nadaje się do prawdziwego risotto. Są w sklepach specjalne gatunki ryżu do tego dania, mają krótsze ziarenka, są bardziej kleiste i mają inny smak. Suche ziarenka smaży się najpierw przez moment na maśle, a gdy zrobią się szkliste, zalewa się je bulionem i gotuje na malutkim ogniu pod przykryciem aż wchłoną płyn. Potem do tego dodaje się usmażone osobno dodatki. Takie risotto smakuje zupełnie inaczej niż zwykły ryż z torebki wymieszany z warzywami :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń