Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chciałabym przedstawić Wam prosty przepis na smaczne i zdrowe risotto. To danie, do którego wykorzystuje się wszystko to co NA WINIE się pod rękę. I stąd ta nazwa. Tak, tak, dosłownie, wszystko co gdzieś zalega Wam w lodówce, a nie chcecie, aby się zmarnowało, można w tej potrawie wykorzystać. Nazwa może być trochę myląca, ponieważ do jego przygotowania nie użyłam ani grama wina. Potrawa idealnie sprawdzi się w chłodne jesienne czy też zimowe dni. U mnie się przyjęła i wszystkim smakuje.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5511
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8827
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7692
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5259
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5511
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8827
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7692
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5259
Składniki
Wszystkie składniki pokroiłam w kostkę. W głębszym rondlu podsmażyłam boczek z cebulą. Potem dodałam marchew i paprykę. Podsmażyłam i wyciągnęłam z rondla do miski. Drugą część warzyw czyli cukinię i pieczarki również podsmażyłam ok. 5 min. i odłożyłam do miski razem z marchewką i papryką. Do tego samego garnka /nie myj go/wrzuciłam ryż i chwilę go podsmażyłam na oliwie, intensywnie mieszając, aby się nie przypalił. Następnie stopniowo dodawałam wywar, mieszając, aż do wchłonięcia. Czynność powtarzałam, dopóki ryż nie zrobił się prawie miękki. Wtedy dodałam warzywa i całość zamieszałam. Gotowałam na średnim ogniu, podlewając rosołem (jeśli risotto było za suche), aż ryż zmiękł. Pilnowałam jednak, aby ryż się nie rozgotował. Na koniec dodałam zioła, czosnek, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i pietruszką. Posypałam twardym, polskim serem dojrzewającym do smaku (można Parmezanem lub Grana Padano).
Do rosotto można użyć dowolnych składników. Trzeba wziąć tylko pod uwagę fakt, że niektóre warzywa potrzebują dłuższej obróbki termicznej i wtedy gotowanie zaczynamy od tych najtwardszych /marchew i warzywa korzenne/. Nie gotujemy potraw zbyt długo, ponad to co jest zalecane. Nie chcemy, aby wyszła nam z tego mamałyga. Po ugotowaniu warzywa powinny być w kawałkach, średnio miękkie i nie powinny się rozpadać. No ale wiadomo, o gustach się nie dyskutuje. Gotujcie tak, żeby Wam smakowało.