Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Risotto z białymi szparagami
  • Dania główne
  • Przepis na

Risotto z białymi szparagami

23.05.2025 Odsłon: 577
5.0 (2 oceny)
Czas przygotowania
do 15 min
15 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Przygotowałam wykwintne, delikatne w smaku risotto z białymi szparagami. Mam już na blogu risotto szparagowe, ale przygotowane na bazie szparagów zielonych, które ma kompletnie inny charakter. Smakuje i wygląda zupełnie inaczej! Pomyślałam jednak, że smaki białych szparagów i ryżu będą do siebie dobrze pasować. No i okazało się, że tak jest, więc koniecznie ugotuj risotto z białymi szparagami, jeśli lubisz ich smak. Bo on bardzo różni się od lepiej wszystkim znanych szparagów zielonych.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Sernik z chia

Ciasta Sernik z chia

Sernik z chia to idealny deser dla osób na diecie wegańskiej, którym brakuje...

  • Polska
  • Owoce
  • Orzechy
  • Nerkowce
  • Włoskie
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 967

do 60 min 60 min
2
LIDECZKA
LIDECZKA
Desery

BABKA Z DŻEMEM

Desery BABKA Z DŻEMEM

Proste i smaczne.

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 20101

do 60 min 60 min
79
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Puszyste ciasto łaciate z owocami i kruszonką

Desery Puszyste ciasto łaciate z owocami i kruszonką

Mięciutkie ciasto, owoce, kruszonka, a do tego polewa z białej czekolady. Cia...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 1180

do 30 min 30 min
2
M-Mama
M-Mama
Dania główne

Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Dania główne Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Bułki

Odsłon: 792

do 30 min 30 min
4
wałek
wałek
Zupy

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Zupy Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków i liści, którą po prostu...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 604

do 30 min 30 min
5
smaker
smaker
Ciasta

Napoleonka z morelami

Ciasta Napoleonka z morelami

Napoleonka z morelami od klasycznej różni się dodatkiem owoców. Dzięki niemu...

  • Polska
  • Francuska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 32812

do 60 min 60 min
37
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Sernik z chia

Ciasta Sernik z chia

Sernik z chia to idealny deser dla osób na diecie wegańskiej, którym brakuje...

  • Polska
  • Owoce
  • Orzechy
  • Nerkowce
  • Włoskie
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 967

do 60 min 60 min
2
LIDECZKA
LIDECZKA
Desery

BABKA Z DŻEMEM

Desery BABKA Z DŻEMEM

Proste i smaczne.

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 20101

do 60 min 60 min
79
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Puszyste ciasto łaciate z owocami i kruszonką

Desery Puszyste ciasto łaciate z owocami i kruszonką

Mięciutkie ciasto, owoce, kruszonka, a do tego polewa z białej czekolady. Cia...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 1180

do 30 min 30 min
2
M-Mama
M-Mama
Dania główne

Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Dania główne Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Bułki

Odsłon: 792

do 30 min 30 min
4
wałek
wałek
Zupy

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Zupy Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków i liści, którą po prostu...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 604

do 30 min 30 min
5
smaker
smaker
Ciasta

Napoleonka z morelami

Ciasta Napoleonka z morelami

Napoleonka z morelami od klasycznej różni się dodatkiem owoców. Dzięki niemu...

  • Polska
  • Francuska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 32812

do 60 min 60 min
37
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Risotto z białymi szparagami
Autor:
hajduczek-naturalnie
do 15 min
3-4 osoby

Składniki

  • łyżka oliwy z oliwek
  • szalotka lub nieduża zwykła cebula
  • pęczek białych szparagów (po obraniu około 400 g)
  • 300 g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli)
  • 1,2 litra delikatnego bulionu warzywnego (dodałam też łodyżki zielonej pietruszki)
  • lub 1,2 litra wywaru z obierek szparagowych dla bardziej intensywnego smaku
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • łyżka świeżego masła
  • sól i odrobina mielonego pieprzu do smaku
  • garść świeżo startego twardego sera (grana padano, pecorino romano, parmezanu lub jakiegoś podobnego)
  • posiekana zielona pietruszka
Sposób przygotowania:
1

Podstawowa różnica w obróbce zielonych i białych szparagów polega na tym, że białe koniecznie trzeba obrać ze skórki. A jak obrać białe szparagi? Przede wszystkim powinny one być świeże, soczyste i sprężyste, najlepiej prosto z plantacji.

2

Po przyniesieniu do domu należy starannie umyć szparagi, a następnie obrać je dość grubo ze skórki. Uważam, że do obierania szparagów nie warto używać obieraczki. Lepszy jest mały, ostry nożyk, który pozwoli płynnie regulować grubość zdejmowanej skórki. Ja zaczynam obierać od góry, centymetr pod główką i cienko, a im bardziej zbliżam się do dolnego końca, tym bardziej zagłębiam nożyk w szparagu. Używając nożyka z łatwością wyczuwam też miejsce, w którym pęd staje się twardy i zdrewniały. Szparag należy odciąć centymetr nad tym zdrewniałym miejscem. Jeśli obierzesz szparagi „oszczędnie”, zbyt cienko, to może się zdarzyć, że po ugotowaniu będziesz wypluwać paski gorzkiej skórki i łyka. A to nie jest przyjemne, więc lepiej obrać trochę grubiej i wykorzystać skórki do ugotowania wywaru na zupę szparagową, Lub jako bulionu do przygotowania risotta.

3

Obierki z jednego pęczka białych szparagów i ewentualnie z odłamanych końców szparagów zielonych umieść w garnku. Wlej około 1,5 – 2 l zimnej wody i gotuj całość przez jakieś pół godziny. Na koniec odcedź płyn przez sito. Gotowy wywar, pełen smaku, użyj dowolnie.

4

Bulion zagotuj i pozostaw w rondlu na najmniejszym ogniu, aby cały czas był gorący. Tym razem dodałam do niego grube ogonki zielonej pietruszki, której listki użyję jako dodatek na samym końcu. Uwaga, jeśli chcesz, żeby Twoje risotto miało jeszcze bardziej intensywny szparagowy smak – użyj opisanego wyżej wywaru z obierek szparagów, tylko dopraw go solą.

5

Obrane szparagi pokrój w zgrabne kawałki.

6

W rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć posiekaną szalotkę, a następnie podsmaż, mieszając.

7

Po chwili dorzuciłam jeszcze pokrojony szczypior, ponieważ wraz z nastaniem wiosny szalotka wypuściła zielone liście. Podsmaż wszystko, nie dopuszczając do zrumienienia.

8

Teraz dodaj opłukany ryż arborio.

9

Całość podsmażaj jeszcze przez 2 minutki, ciągle mieszając, a następnie dorzuć pokrojone szparagi.

10

Dodaj 2 chochelki wrzącego bulionu i gotuj na średnim ogniu, regularnie mieszając ryż drewnianą łyżką.

11

Za każdym razem, gdy ryż wchłonie już większość płynu, dolej kolejną chochlę wywaru i dalej gotuj, mieszając.

12

Po wyczerpaniu bulionu, dolewanego stopniowo do garnka z ryżem (co powinno zająć około 15-20 minut), do risotto dodaj białe wino. Znów gotuj tak długo, aż cały płyn się wchłonie.

13

Gdy wino zniknie – dodaj połowę posiekanej pietruszki oraz masło i mieszaj potrawę tak długo, aż tłuszcz się rozpuści.

14

Wyłącz palnik. Pod koniec dopraw jeszcze potrawę pieprzem i ewentualnie solą,

15

a następnie dodaj tarty ser parmezan lub inny podobny. Wymieszaj dokładnie potrawę i przykryj garnek – risotto z białymi szparagami, podobnie jak każde inne, musi odpocząć 2-3 minuty przed podaniem na stół.

16

Gotową potrawę wyłóż na talerze i posyp resztą drobno posiekanej natki pietruszki.

17

Risotto z białymi szparagami nie jest typowym włoskim daniem, gdyż białe szparagi są w Italii niemal nieznane. Ale zdecydowanie warto go spróbować! To jest moja interpretacja włoskiego dania, które połączyłam ze smakiem znanym mi od dzieciństwa. Bo białe szparagi nie są zbyt popularne w całej Polsce! Za sprawą sieci marketów bardziej rozpowszechnione są szparagi zielone, ale białe to zdecydowanie domena Wielkopolski, a także Niemiec i północnej Francji. Mimo wszystko jest to jednak potrawa utrzymana w stylu kuchni włoskiej, którą uwielbiamy oboje. Więc polecam gorąco.

18

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki