Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Risotto z borowikami
  • Dania główne
  • Przepis na

Risotto z borowikami

18.10.2022 Odsłon: 2474
5.0 (7 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Dziś przedstawiam kolejny przepis we włoskim stylu – risotto z borowikami. Tak się bowiem złożyło, że z ostatniego grzybobrania wróciliśmy z borowikami (prawdziwkami) w ponadprzeciętnej ilości. Bo prawie zawsze z Puszczy Noteckiej wracaliśmy z jakimś prawdziwkiem w koszyku, ale w porywach były to 3-4 sztuki, a czasem tylko jeden szlachetny grzybek. To dlatego, że w puszczy królują raczej rozmaite podgrzybki i ich zawsze zbieraliśmy najwięcej. A te borowiki to tylko ku uciesze i na osłodę – zawsze było ich za mało, aby ugotować z nich jakąś konkretną potrawę. Aż do teraz, gdy trafiliśmy w takie miejsce i taki czas, że udało nam się zebrać pełen kosz szlachetnych grzybów – borowików i rozmaitych koźlarzy. I jeszcze pierwsze w sezonie gąski zielonki na dokładkę. No i dlatego choć raz w życiu mogę zrobić całą potrawę z borowików szlachetnych. Mój wybór padł na risotto z borowikami, ponieważ bardzo lubimy kuchnię włoską. Nie miałam żadnego gotowego przepisu, tylko pomysł i wcześniejsze doświadczenia z przyrządzaniem risotta. Już ich nawet dość sporo opisałam na blogu, a że każde risotto gotuje się według podobnego schematu, to odważnie przystąpiłam do dzieła.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki z udka kurczaka

Dania główne Roladki z udka kurczaka

Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Rolady

Odsłon: 7563

do 15 min 15 min
10
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 279

do 15 min 15 min
4
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Owocowa moc

Ciasta Owocowa moc

Kruche i delikatne ciasto, różne owoce , sprawiają ,że zachwyca gości.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 318

do 30 min 30 min
3
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Wykwintna zapiekanka

Dania główne Wykwintna zapiekanka

Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Włoska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 2592

do 30 min 30 min
5
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Treściwa sałatka

Sałatki Treściwa sałatka

Doskonała do pracy na drugie śniadanie.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 316

do 15 min 15 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 198

do 30 min 30 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki z udka kurczaka

Dania główne Roladki z udka kurczaka

Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Rolady

Odsłon: 7563

do 15 min 15 min
10
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 279

do 15 min 15 min
4
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Owocowa moc

Ciasta Owocowa moc

Kruche i delikatne ciasto, różne owoce , sprawiają ,że zachwyca gości.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 318

do 30 min 30 min
3
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Wykwintna zapiekanka

Dania główne Wykwintna zapiekanka

Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Włoska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 2592

do 30 min 30 min
5
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Treściwa sałatka

Sałatki Treściwa sałatka

Doskonała do pracy na drugie śniadanie.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 316

do 15 min 15 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 198

do 30 min 30 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Risotto z borowikami
Autor:
hajduczek-naturalnie
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 1 bardzo duża cebula, obrana i drobno posiekana
  • około 500 g świeżych borowików (tyle właśnie udało nam się zebrać)
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g ryżu arborio (lub innego odpowiedniego do risotta, np carnaroli)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szklaneczka białego wytrawnego wina (200 ml)
  • nieco ponad litr bulionu z warzyw (myślę, że bulion grzybowy też się nada, ale wtedy gotowe danie będzie miało ciemniejszy kolor)
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku albo macierzanki (suszony się nie nadaje)
  • czubata łyżka masła
  • 2-3 łyżki tartego sera typu parmezan
  • pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
1

Borowiki oczyść z leśnych paprochów i piasku, najlepiej przy pomocy wilgotnej gąbki. Postaraj się ich nie moczyć w wodzie. Z najładniejszych okazów wytnij plasterki takie, jak na zdjęciu. Przygotujesz z nich ozdobę dania, ale jeśli nie masz na to czasu, pomiń ten krok. To i tak będzie bez szkody dla smaku.

2

Resztę grzybów pokrój w kostkę, mniej więcej o boku 1 centymetra.

3

W rondlu, w którym później będziesz gotować risotto, rozgrzej 1-2 łyżki oliwy. Na gorącym tłuszczu poukładaj jedną warstwą plasterki grzybów i smaż je na dużym ogniu do momentu lekkiego zrumienienia z obu stron. Leciutko oprósz je solą.

4

W podobny sposób możesz przygotować kilka krążków cebuli –

5

smaż je na oliwie do momentu, aż się lekko zrumienią.

6

“Chipsy” z borowików i cebuli wyjmij na talerzyk, a do rondla dolej jeszcze 1-2 łyżki oliwy i wrzuć posiekaną cebulę.

7

Podsmażaj cebulę na oliwie, mieszając od czasu do czasu, aż trochę zmięknie i stanie się szklista.

8

W międzyczasie w osobnym rondlu zagotuj bulion z dodatkiem jednej gałązki tymianku lub macierzanki. Podtrzymuj stan lekkiego wrzenia przez cały czas gotowania risotta.

9

Do rondla z podsmażoną cebulą dodaj borowiki pokrojone w kostkę.

10

Smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty,

11

a następnie dodaj posiekany czosnek i podgrzewaj jeszcze przez kilkadziesiąt sekund.

12

Do rondla dodaj ryż i mieszając podsmażaj go, aż stanie się szklisty – przez 2-3 minuty.

13

Następnie dodaj wino. Gotuj i mieszaj do momentu, w którym ryż wchłonie cały płyn, a większość alkoholu odparuje.

14

Zmień ogień pod ryżem na średni, a następnie dodaj chochelkę gorącego bulionu, unikając gałązki tymianku (macierzanki) – ona jest tylko po to, by dodać smaku wywarowi.

15

Często mieszaj ryż i kontynuuj dodawanie bulionu, po jednej chochelce, za każdym razem czekając, aż ziarenka całkowicie wchłoną bulion przed dodaniem kolejnej chochli. Pod koniec gotowania dodaj listki z drugiej gałązki tymianku lub macierzanki, ale zostaw kilka małych kawałków ziela jako ozdobę talerzy.

16

Gdy prawie cały płyn zniknie (zostanie wchłonięty przez ryż), wyłącz palnik pod rondlem i dodaj surowe masło. Mieszaj potrawę tak długo, aż masło się rozpuści. Spróbuj risotto z borowikami i dopraw pieprzem oraz solą. Dodaj jeszcze tarty parmezan lub inny podobny ser.

17

Gdy prawie cały płyn zniknie (zostanie wchłonięty przez ryż), wyłącz palnik pod rondlem i dodaj surowe masło. Mieszaj potrawę tak długo, aż masło się rozpuści. Spróbuj risotto z borowikami i dopraw pieprzem oraz solą. Dodaj jeszcze tarty parmezan lub inny podobny ser.

18

Przykryj rondel i pozwól risottu odpocząć przed podaniem na stół. Wystarczą 2-3 minuty.

19

Porcje gotowego risotta wykładaj na talerze. Ozdabiaj podsmażonymi plasterkami borowików i cebuli, dodaj malutką gałązkę tymianku i posyp danie dodatkowymi listkami. Możesz też oprószyć je wiórkami parmezanu. Najlepiej smakuje podane z lampką wina i górą zielonej sałaty.

20

W ten sam sposób możesz przygotować risotto z dowolnymi grzybami – kurkami, podgrzybkami, a nawet pieczarkami ze sklepowej półki. Wprawdzie to już nie będzie risotto z borowikami, ale wiadomo, że taki piękny plon borowików nie każdego roku i nie każdemu się trafia. A zwyczajne risotto z grzybami też będzie bardzo smaczne.

21

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki