Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Risotto z borowikami
  • Dania główne
  • Przepis na

Risotto z borowikami

18.10.2022 Odsłon: 2483
5.0 (7 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Dziś przedstawiam kolejny przepis we włoskim stylu – risotto z borowikami. Tak się bowiem złożyło, że z ostatniego grzybobrania wróciliśmy z borowikami (prawdziwkami) w ponadprzeciętnej ilości. Bo prawie zawsze z Puszczy Noteckiej wracaliśmy z jakimś prawdziwkiem w koszyku, ale w porywach były to 3-4 sztuki, a czasem tylko jeden szlachetny grzybek. To dlatego, że w puszczy królują raczej rozmaite podgrzybki i ich zawsze zbieraliśmy najwięcej. A te borowiki to tylko ku uciesze i na osłodę – zawsze było ich za mało, aby ugotować z nich jakąś konkretną potrawę. Aż do teraz, gdy trafiliśmy w takie miejsce i taki czas, że udało nam się zebrać pełen kosz szlachetnych grzybów – borowików i rozmaitych koźlarzy. I jeszcze pierwsze w sezonie gąski zielonki na dokładkę. No i dlatego choć raz w życiu mogę zrobić całą potrawę z borowików szlachetnych. Mój wybór padł na risotto z borowikami, ponieważ bardzo lubimy kuchnię włoską. Nie miałam żadnego gotowego przepisu, tylko pomysł i wcześniejsze doświadczenia z przyrządzaniem risotta. Już ich nawet dość sporo opisałam na blogu, a że każde risotto gotuje się według podobnego schematu, to odważnie przystąpiłam do dzieła.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!
Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Sałatki

Wielka micha sałatki hawajskiej

Sałatki Wielka micha sałatki hawajskiej

Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Ryż
  • Makaron
  • Ryżowy
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 851

do 30 min 30 min
4
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Dania główne Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.

  • Owoce
  • Gruszki
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 1072

do 60 min 60 min
4
smaker
smaker
Ciasta

Najlepsze ciasto cynamonowe

Ciasta Najlepsze ciasto cynamonowe

Najlepsze, najprostsze i najszybsze do zrobienia ciasto cynamonowe. Wystarczy...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 5291

do 30 min 30 min
10
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki z polędwicy wieprzowej

Dania główne Roladki z polędwicy wieprzowej

Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.

  • Boże Narodzenie
  • Komunia
  • Warzywa
  • Szpinak
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Rolady

Odsłon: 258

do 30 min 30 min
2

Przepis dnia

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Tort czekoladowo-orzechowy

Ciasta Tort czekoladowo-orzechowy

Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Jajka
  • Orzechy
  • Ciasta
  • Torty
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2806

> 60 min >60 min
45
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Dania główne

Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Dania główne Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Szybka i pyszna zapiekanka, którą można zjeść na obiad lub kolację, a także u...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 21728

do 60 min 60 min
15
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Sałatki

Wielka micha sałatki hawajskiej

Sałatki Wielka micha sałatki hawajskiej

Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Ryż
  • Makaron
  • Ryżowy
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 851

do 30 min 30 min
4
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Dania główne Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.

  • Owoce
  • Gruszki
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 1072

do 60 min 60 min
4
smaker
smaker
Ciasta

Najlepsze ciasto cynamonowe

Ciasta Najlepsze ciasto cynamonowe

Najlepsze, najprostsze i najszybsze do zrobienia ciasto cynamonowe. Wystarczy...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 5291

do 30 min 30 min
10
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki z polędwicy wieprzowej

Dania główne Roladki z polędwicy wieprzowej

Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.

  • Boże Narodzenie
  • Komunia
  • Warzywa
  • Szpinak
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Rolady

Odsłon: 258

do 30 min 30 min
2

Przepis dnia

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Tort czekoladowo-orzechowy

Ciasta Tort czekoladowo-orzechowy

Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Jajka
  • Orzechy
  • Ciasta
  • Torty
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2806

> 60 min >60 min
45
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Dania główne

Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Dania główne Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Szybka i pyszna zapiekanka, którą można zjeść na obiad lub kolację, a także u...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 21728

do 60 min 60 min
15
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Risotto z borowikami
Autor:
hajduczek-naturalnie
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 1 bardzo duża cebula, obrana i drobno posiekana
  • około 500 g świeżych borowików (tyle właśnie udało nam się zebrać)
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g ryżu arborio (lub innego odpowiedniego do risotta, np carnaroli)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szklaneczka białego wytrawnego wina (200 ml)
  • nieco ponad litr bulionu z warzyw (myślę, że bulion grzybowy też się nada, ale wtedy gotowe danie będzie miało ciemniejszy kolor)
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku albo macierzanki (suszony się nie nadaje)
  • czubata łyżka masła
  • 2-3 łyżki tartego sera typu parmezan
  • pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
1

Borowiki oczyść z leśnych paprochów i piasku, najlepiej przy pomocy wilgotnej gąbki. Postaraj się ich nie moczyć w wodzie. Z najładniejszych okazów wytnij plasterki takie, jak na zdjęciu. Przygotujesz z nich ozdobę dania, ale jeśli nie masz na to czasu, pomiń ten krok. To i tak będzie bez szkody dla smaku.

2

Resztę grzybów pokrój w kostkę, mniej więcej o boku 1 centymetra.

3

W rondlu, w którym później będziesz gotować risotto, rozgrzej 1-2 łyżki oliwy. Na gorącym tłuszczu poukładaj jedną warstwą plasterki grzybów i smaż je na dużym ogniu do momentu lekkiego zrumienienia z obu stron. Leciutko oprósz je solą.

4

W podobny sposób możesz przygotować kilka krążków cebuli –

5

smaż je na oliwie do momentu, aż się lekko zrumienią.

6

“Chipsy” z borowików i cebuli wyjmij na talerzyk, a do rondla dolej jeszcze 1-2 łyżki oliwy i wrzuć posiekaną cebulę.

7

Podsmażaj cebulę na oliwie, mieszając od czasu do czasu, aż trochę zmięknie i stanie się szklista.

8

W międzyczasie w osobnym rondlu zagotuj bulion z dodatkiem jednej gałązki tymianku lub macierzanki. Podtrzymuj stan lekkiego wrzenia przez cały czas gotowania risotta.

9

Do rondla z podsmażoną cebulą dodaj borowiki pokrojone w kostkę.

10

Smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty,

11

a następnie dodaj posiekany czosnek i podgrzewaj jeszcze przez kilkadziesiąt sekund.

12

Do rondla dodaj ryż i mieszając podsmażaj go, aż stanie się szklisty – przez 2-3 minuty.

13

Następnie dodaj wino. Gotuj i mieszaj do momentu, w którym ryż wchłonie cały płyn, a większość alkoholu odparuje.

14

Zmień ogień pod ryżem na średni, a następnie dodaj chochelkę gorącego bulionu, unikając gałązki tymianku (macierzanki) – ona jest tylko po to, by dodać smaku wywarowi.

15

Często mieszaj ryż i kontynuuj dodawanie bulionu, po jednej chochelce, za każdym razem czekając, aż ziarenka całkowicie wchłoną bulion przed dodaniem kolejnej chochli. Pod koniec gotowania dodaj listki z drugiej gałązki tymianku lub macierzanki, ale zostaw kilka małych kawałków ziela jako ozdobę talerzy.

16

Gdy prawie cały płyn zniknie (zostanie wchłonięty przez ryż), wyłącz palnik pod rondlem i dodaj surowe masło. Mieszaj potrawę tak długo, aż masło się rozpuści. Spróbuj risotto z borowikami i dopraw pieprzem oraz solą. Dodaj jeszcze tarty parmezan lub inny podobny ser.

17

Gdy prawie cały płyn zniknie (zostanie wchłonięty przez ryż), wyłącz palnik pod rondlem i dodaj surowe masło. Mieszaj potrawę tak długo, aż masło się rozpuści. Spróbuj risotto z borowikami i dopraw pieprzem oraz solą. Dodaj jeszcze tarty parmezan lub inny podobny ser.

18

Przykryj rondel i pozwól risottu odpocząć przed podaniem na stół. Wystarczą 2-3 minuty.

19

Porcje gotowego risotta wykładaj na talerze. Ozdabiaj podsmażonymi plasterkami borowików i cebuli, dodaj malutką gałązkę tymianku i posyp danie dodatkowymi listkami. Możesz też oprószyć je wiórkami parmezanu. Najlepiej smakuje podane z lampką wina i górą zielonej sałaty.

20

W ten sam sposób możesz przygotować risotto z dowolnymi grzybami – kurkami, podgrzybkami, a nawet pieczarkami ze sklepowej półki. Wprawdzie to już nie będzie risotto z borowikami, ale wiadomo, że taki piękny plon borowików nie każdego roku i nie każdemu się trafia. A zwyczajne risotto z grzybami też będzie bardzo smaczne.

21

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki