Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubimy kuchnię włoską, a szczególnie najprostsze makarony (z pesto albo z czosnkiem i oliwą) i właśnie risotto. Od czasu do czasu testuję rozmaite zestawienia. Do przygotowania risotto z fenkułem skłoniła mnie wizyta w restauracji. Jedliśmy tam smaczne, aromatyczne i delikatne risotto z karczochami. Bardzo smaczne! A ponieważ nie mamy łatwego dostępu do tanich karczochów (do drogich zresztą też nie, jak to na wsi), postanowiłam nieco inaczej skomponować moje risotto. Uzyskany efekt smakowy jest nader zadowalający i nawet odrobinę przypomina pierwowzór.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 336
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 57
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1216
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 336
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 57
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1216
Składniki
Bulion zagotuj i pozostaw w rondlu na najmniejszym ogniu, by cały czas był gorący.
Cebulę poszatkuj w drobną kosteczkę. Oliwę rozgrzej w dużym rondlu i uduś na niej cebulę (ok. 4-5 minut), nie dopuszczając do zrumienienia.
Z umytych bulw kopru włoskiego odetnij łodygi z zieloną natką – ten koperek przyda się na koniec do przybrania potrawy. Odrzuć też twardą, zgrubiałą podstawę bulwy – resztkę korzenia. Fenkuły przekrój wzdłuż na pół, a następnie poszatkuj w grubą kostkę. Jeśli bulwy są duże – rozdrobnij tylko 1,5 fenkułu, a połówkę zostaw – w następnym wpisie dowiesz się, co można z nią zrobić. Bo moje bulwy koprowe były na tyle duże, że nie mogłam wszystkiego dodać do risotto.
Rozdrobnione fenkuły dodaj do rondla z podduszoną cebulą i smaż – mieszając – przez 2-3 minuty, po czym dodaj opłukany ryż arborio. Całość podsmażaj jeszcze przez 2 minutki, ciągle mieszając.
Dodaj 2 chochelki wrzącego bulionu i gotuj na średnim ogniu, regularnie mieszając ryż drewnianą łyżką. Za każdym razem, gdy ryż wchłonie już większość płynu, dolej kolejną chochlę wywaru i dalej gotuj, mieszając.
Po wyczerpaniu bulionu, dolewanego stopniowo do garnka z ryżem (co powinno zająć około 15 minut), do risotto dodaj białe wino. Znów gotuj tak długo, aż cały płyn się wchłonie. Pod koniec dopraw jeszcze potrawę pieprzem i solą. Gdy wino zniknie – dodaj pokrojone na kawałki masło, wyłącz palnik i mieszaj potrawę tak długo, aż tłuszcz się rozpuści. Wreszcie do rondla trafia tarty ser parmezan lub podobny. Przykryj garnek – risotto z fenkułem czy innymi dodatkami musi odpocząć 2-3 minuty przed podaniem na stół.
Gotową potrawę wyłóż na talerze i posyp posiekanym koperkiem, wcześniej oddzielonym od łodyg i bulw.
Gotowe, udało Ci się ugotować kolejną potrawę z włoskim rodowodem. Aromatyczną, smaczną, bezglutenową. Nie martw się anyżowym zapachem kopru włoskiego, w gotowym risotto z fenkułem jest zupełnie niewyczuwalny. A jeśli z obiadu pozostaną Ci resztki niezjedzonego risotto, pamiętaj – zawsze możesz z nich nazajutrz zrobić pyszne kotleciki.