Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne kremowe risotto ze świeżymi grzybami leśnymi nie tylko dla milośników kuchni włoskiej ale też potrw z ryżem i dań z grzybami.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1014
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5591
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8720
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17966
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1014
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5591
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8720
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17966
Składniki
Przepis zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów w 250ml gorącej wody na pare godzin przed gotowaniem. Po tym czasie rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy pokrojoną drobno szalotkę oraz czosnek. Dodajemy pokrojone świeże grzyby i te odcedzone z namoczenia. Wodę po namoczonych zostawiamy.
Teraz dodajemy ryż i chwilę razem smażymy. Podlewamy winem, po chwili ryż wchłonie część wina a reszta wyparuje. Wlewamy stopniowo wodę po grzybach zmniejszamy ogień i przykrywamy. Uzupełniamy co chwilę wodą z grzygów i za każdym razem mieszamy.
Gdy woda z grzybów się skończy wtedy podlewamy bulionem warzywnym. Po około 20-25 minutach ryż powinien być miękki. Najlepiej sprawdzać żeby go nie rozgotować.
Na koniec dodajemy masło oraz ser parmezan. Zdejmujemy z ognia mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Nasze risotto z grzybami mamy gotowe… Smacznego