Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 7

Sprawdzony przepis na "Risotto z kurczakiem"

Składniki

  • 30 dag świeżych leśnych grzybów (różnych
  • taki mix)
  • 30 dag filetu z piersi kurczaka
  • 30 dag ryżu
  • cebula
  • olej do smażenia
  • litr bulionu (może być z kostki)
  • 3-4 łyżki tartego żółtego sera
  • 3-4 łyżki śmietany
  • pieprz
  • ewentualnie sól
  • natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 40 min • Porcja 300 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 6 porcji.

  2. Grzyby czyszczę, myję, obgotowuję, odlewam, kroję i podsmażam na oleju na złoto.

  3. Pierś kurczaka kroję na paseczki i podsmażam na oleju, dodaję do grzybów. Na dużej patelni szklę na oleju posiekaną cebulę, wsypuję ryż i mieszam, aż stanie się przezroczysty. Powoli wlewam bulion, cały czas mieszając.

  4. Przykrywam, gotuję ok. 20 min, często mieszając, aż wyparuje płyn i ziarna napęcznieją.

  5. Dodaję śmietanę, starty ser, grzyby i kurczaka. Przyprawiam, mieszam. Przykrywam na 2 min, by się połączyły.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń