Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z kurczakiem i pieczoną dynią

Risotto z kurczakiem i pieczoną dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 1046 Ocena: 29188

Dodano:

Odsłon: 718

Pyszne, kremowe risotto z aromatycznym kurczakiem i pieczoną dynią Hokkaido oraz korzenną nutką szafranu. To idealne zestawienie na pukającą już do drzwi jesień. Dynia nadaje daniu piękny, pomarańczowy kolor oraz niesie moc witamin (A, E, C, PP, K i B), składników mineralnych (żelaza, magnezu, wapnia, potasu) oraz błonnika pokarmowego. Do tego jest niskokaloryczna, lekkostrawna i zasadotwórcza. Reguluje przemianę materii oraz wzmacnia nasz układ odpornościowy. Jej miąższ po upieczeniu jest delikatny, ma lekko słodki i orzechowy smak. Trwa sezon na dynię, dlatego korzystajmy z jej dobrodziejstw.

Składniki

  • RISOTTO:
  • 160 g ryżu Arborio
  • 2 cebule szalotki
  • 200 g pieczonej dyni Hokkaido
  • 1 kieliszek białego wina
  • 1 szklanka mleka
  • 300 ml bulionu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • szczypta szafranu
  • sól i pieprz do smaku
  • MARYNATA DO KURCZAKA:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Risotto z kurczakiem i pieczoną dynią

Przygotowanie

  1. Olej mieszamy z kurkumą, curry, kardamonem, tymiankiem, solą i pieprzem. Kurczaka kroimy w małą kostkę i wkładamy do marynaty na min. godzinę (możemy także zostawić go na noc w lodówce).

  2. Małą dynię Hokkaido dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawany na pół i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Następnie kroimy ją na ćwiartki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki dyni przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra- dół) na około 45 - 50 minut. Po upieczeniu kroimy ją w małą kostkę.

    * Tej odmiany dyni nie musimy obierać ze skórki, ponieważ ta jest cienka i jadalna. Z pozostałych kawałków możemy przygotować mus, który wykorzystamy do przygotowania rozmaitych dań m.in. ciast, ciasteczek, deserów czy naleśników.

  3. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem. Po odparowaniu alkoholu ryż podlewamy partiami bulionem pamiętając o częstym mieszaniu. Gdy ryż zaabsorbuje cały bulion to zaczynamy partiami dolewać mleko*. Przy ostatniej partii dodajemy podsmażone na drugiej patelni kawałki kurczaka, szafran i upieczoną dynię. Na koniec dodajemy parmezan i natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, ściągamy z palnika i dajemy dojść daniu przez około 2 -3 minuty.

    * Mleko doda risotto delikatności i sprawi, że będzie jeszcze bardziej kremowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 września No i to jest idealny pomysł na jutro, bo właśnie dostałem trochę swojskich "cycuszków", tyle że z indyka ;p
To kurak i to kurak, więc tylko mała różnica w smaku. Pysznie się zapowiada :)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń