Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kremowe risotto z aromatycznym kurczakiem i pieczoną dynią Hokkaido oraz korzenną nutką szafranu. To idealne zestawienie na pukającą już do drzwi jesień. Dynia nadaje daniu piękny, pomarańczowy kolor oraz niesie moc witamin (A, E, C, PP, K i B), składników mineralnych (żelaza, magnezu, wapnia, potasu) oraz błonnika pokarmowego. Do tego jest niskokaloryczna, lekkostrawna i zasadotwórcza. Reguluje przemianę materii oraz wzmacnia nasz układ odpornościowy. Jej miąższ po upieczeniu jest delikatny, ma lekko słodki i orzechowy smak. Trwa sezon na dynię, dlatego korzystajmy z jej dobrodziejstw.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1149
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1149
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
Składniki
Olej mieszamy z kurkumą, curry, kardamonem, tymiankiem, solą i pieprzem. Kurczaka kroimy w małą kostkę i wkładamy do marynaty na min. godzinę (możemy także zostawić go na noc w lodówce).
Małą dynię Hokkaido dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawany na pół i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Następnie kroimy ją na ćwiartki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki dyni przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra- dół) na około 45 - 50 minut. Po upieczeniu kroimy ją w małą kostkę. * Tej odmiany dyni nie musimy obierać ze skórki, ponieważ ta jest cienka i jadalna. Z pozostałych kawałków możemy przygotować mus, który wykorzystamy do przygotowania rozmaitych dań m.in. ciast, ciasteczek, deserów czy naleśników.
Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem. Po odparowaniu alkoholu ryż podlewamy partiami bulionem pamiętając o częstym mieszaniu. Gdy ryż zaabsorbuje cały bulion to zaczynamy partiami dolewać mleko*. Przy ostatniej partii dodajemy podsmażone na drugiej patelni kawałki kurczaka, szafran i upieczoną dynię. Na koniec dodajemy parmezan i natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, ściągamy z palnika i dajemy dojść daniu przez około 2 -3 minuty. * Mleko doda risotto delikatności i sprawi, że będzie jeszcze bardziej kremowe.