Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, kremowe risotto z aromatycznymi kurkami
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 110
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 483
Lekka i pełna smaku galareta. Mięso na indyczych golonkach jest niezwykle soc...
Odsłon: 203
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 110
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 483
Lekka i pełna smaku galareta. Mięso na indyczych golonkach jest niezwykle soc...
Odsłon: 203
Składniki
Kurki dokładnie oczyścimy. Zalać wrzątkiem i za ok. 30 sekund odcedzić i przelać szybko zimną wodą. Jesli są mrożone, należy rozmrozić. Jeżeli kurki są duże pokroić na mniejsze części. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek z łyżką masła. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Gdy będzie szklista dodać kurki. Podsmażyć kilka minut i dodać pokrojony w kostkę czosnek.
Dodać ryż. Ryż powinien oblepić się resztkami oliwy i zacząć zmieniać kolor na przezroczysty.
Po ok 1-2 minutach (ciągle mieszać, aby ryż nie przywarł do dna), wlać do ryżu łyżkę wazową gorącego bulionu. Powoli mieszać, aż ryż wchłonie cały płyn. Czynność należy powtarzać: dodawać łyżkę gorącego bulionu, czekać aż wypije cały (ciągle powoli mieszając, aby nie przywarł do dna) i dodawać następną. Trwa to ok. 20 min. Ryż powinien być kremowy, ugotowany al-dente. Z ostatnią łyżką bulionu, dodać tymianek i dość porządnie osolić risotto do smaku. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę zimnego masła i parmezan. Wymieszać. Risotto nałożyć do głębokich talerzy i posypać koperkiem.
Smacznego :-)