Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z kurkami

Risotto z kurkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10127

Dodano:

Odsłon: 237

Delikatne, kremowe risotto z aromatycznymi kurkami

Składniki

  • ryż do risotto 1 szkl.
  • bulion ok. 1 l
  • kurki świeże lub mrożone 25 dag
  • cebula 1
  • czosnek 1 ząbek
  • masło 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól, pieprz, tymianek
  • parmezan starty lub w płatkach
  • koperek
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurki dokładnie oczyścimy. Zalać wrzątkiem i za ok. 30 sekund odcedzić i przelać szybko zimną wodą. Jesli są mrożone, należy rozmrozić. Jeżeli kurki są duże pokroić na mniejsze części. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek z łyżką masła. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Gdy będzie szklista dodać kurki. Podsmażyć kilka minut i dodać pokrojony w kostkę czosnek.

  2. Dodać ryż. Ryż powinien oblepić się resztkami oliwy i zacząć zmieniać kolor na przezroczysty.

  3. Po ok 1-2 minutach (ciągle mieszać, aby ryż nie przywarł do dna), wlać do ryżu łyżkę wazową gorącego bulionu. Powoli mieszać, aż ryż wchłonie cały płyn. Czynność należy powtarzać: dodawać łyżkę gorącego bulionu, czekać aż wypije cały (ciągle powoli mieszając, aby nie przywarł do dna) i dodawać następną. Trwa to ok. 20 min. Ryż powinien być kremowy, ugotowany al-dente. Z ostatnią łyżką bulionu, dodać tymianek i dość porządnie osolić risotto do smaku. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę zimnego masła i parmezan. Wymieszać. Risotto nałożyć do głębokich talerzy i posypać koperkiem.

  4. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń