Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z kurkami

Risotto z kurkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 251 Ocena: 759

Dodano:

Odsłon: 803

Jeden ze smaków jesieni :) Pyszne, kremowe risotto z kurkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealna propozycja na pożywny obiad, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż 40 minut.

Składniki

  • ryż do risotto 200 g
  • bulion warzywny 1 - 1 1/2 litra
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • masło 3 łyżki
  • Cebula 1 szt.
  • Kurki 300 g
  • parmezan 50 g
  • czosnek 2 ząbki
  • sól (opcjonalnie) do smaku
  • czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)
  • Natka pietruszki posiekana 2 łyżki (do podania)
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Risotto z kurkami

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z 2 łyżkami masła. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do lekkiego zeszklenia. Do cebuli dodać posiekany czosnek. Wymieszać i dodać oczyszczone kurki. Całość smażyć ok. 2-3 minut. Dodać ryż i smażyć mieszając, do czasu, aż pokryje się masłem z oliwą i zrobi się lekko przeźroczysty. Wlewać po chochelce gorącego bulionu. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodawać kolejne porcje bulionu. Kiedy ryż będzie prawie miękki dodać pozostałą łyżkę masła i starty parmezan. Doprawić do smaku pieprzem i (ewentualnie) solą. Posypać natką pietruszki. Podawać od razu po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń