Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z owocami morza i swieza pietruszka

Przepis dnia 2014-10-06
Risotto z owocami morza i swieza pietruszka

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 537

Dodano:

Odsłon: 2227

Moj autorski przepis :) Pyszne , szybkie i aromatyczne.

Składniki

  • pol szklanki ryzu arborio
  • szklanka krewetek
  • 4 paluszki miesa krabowego
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • 2 zabki czosnku
  • lyzeczka slodkiej papryki
  • pol kostki bulionu warzywnego
  • sol morska
  • pieprz czarny swiezo mielony
  • lyzka masla
  • zagotowana woda ok 500ml
  • peczek swiezej natki pietruszki
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do rozgrzanego rondla wlewamy oliwe.Czosnek siekamy (jesli ktos woli mozna uzyc praski ja wole wieksdze kawalki) i wrzucamy na oliwe.Smazymy do uzyskania zlotego koloru.

  2. Nastepnie wsypujemy ryz i podsmazamy ok minuty tak aby caly pokryl sie oliwa.Podlewamy chochelka wody i dorzucamy rosolek.Caly czas mieszamy.Za kazdym razem gdy ryz wchlonie wode dolewamy jedna chochelke.Trzeba uwazac aby nie wlac za duzo bo ryz wyjdzie za miekki.

  3. Nastepnie dosypujemy lyzeczke papryki i nadal mieszamy.Kroimy paluszki krabowe w kostke nie trzeba siie specjalnie starac by wyszly rowne gdyz rozpadna sie podczas gotowania.Nadal mieszajac dorzucamy krewetki.Jesli przed uzyciem byly rozmrazane odciskamy je z nadmiaru wody.

  4. Swieza pietruszke siekamy oczywiscie bez lodyg i dorzucamy do potrawy.Calosc gotujemy na srednim ogniu caly czas mieszajac.W efekcie koncowym chcemy uzyskac jednolita mase bez nadmiaru plynu.

  5. Sprawdzamy ryz powinien byc al dente.Wylaczamy gaz i dodajemy lyzke masla.Nada ono potrawie pieknego blyszczacego koloru i delikatnego smaku.

    SMACZNEGO :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń