Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto w wersji spolszczonej, z pęczakiem i grzybami leśnymi....
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10349
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5957
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12784
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4550
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10349
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5957
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12784
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4550
Składniki
Pęczak dokładnie płuczemy aż woda będzie czysta. Na łyżce masła podsmażamy cebulkę do momentu aż się zeszkli. Dodajemy wypłukany pęczak, chwilę smażymy i wlewamy wino. Czekamy aż wino odparuje i wlewamy 1,25 szklanki bulionu, przykrywamy garnek i gotujemy około 20 minut. Sprawdzamy miękkość kaszy, ewentualnie dolewamy resztę bulionu, wszystko zależy od tego, jak rzadkie/gęste risotto lubimy.
Grzyby oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą, większe okazy kroimy, podsmażamy na patelni na łyżce masła. Mają być porządnie podsmażone, sok musi wyparować, a w domu ma się unosić wyraźny zapach smażonych grzybów. Podsmażone grzyby dodajemy do risotta, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy minutę, aby smaki się połączyły. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, dodajemy łyżkę bardzo zimnego masła, mieszamy i podajemy natychmiast...