Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto w wersji spolszczonej, z pęczakiem i grzybami leśnymi....
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 337
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104596
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 354
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9108
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 337
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104596
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 354
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9108
Składniki
Pęczak dokładnie płuczemy aż woda będzie czysta. Na łyżce masła podsmażamy cebulkę do momentu aż się zeszkli. Dodajemy wypłukany pęczak, chwilę smażymy i wlewamy wino. Czekamy aż wino odparuje i wlewamy 1,25 szklanki bulionu, przykrywamy garnek i gotujemy około 20 minut. Sprawdzamy miękkość kaszy, ewentualnie dolewamy resztę bulionu, wszystko zależy od tego, jak rzadkie/gęste risotto lubimy.
Grzyby oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą, większe okazy kroimy, podsmażamy na patelni na łyżce masła. Mają być porządnie podsmażone, sok musi wyparować, a w domu ma się unosić wyraźny zapach smażonych grzybów. Podsmażone grzyby dodajemy do risotta, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy minutę, aby smaki się połączyły. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, dodajemy łyżkę bardzo zimnego masła, mieszamy i podajemy natychmiast...