Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7519

Dodano:

Odsłon: 4829

Smaczne i proste risotto na winie z pieczarkami. Można je podawać bez dodatków lub z porcją mięsa.

Składniki

  • 250g ryżu arborio
  • 300g pieczarek
  • 1 cebula
  • 125ml białego wytrawnego wina
  • 700ml bulionu warzywnego
  • łyżka masła
  • 50g startego parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz
  • łyżka posiekanego świeżego oregano
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki lub jak u mnie na połówki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy pieczarki do zrumienienia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyjmujemy z patelni. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce tłuszczu na tej samej patelni co pieczarki. Dodajemy suchy ryż i smażymy kilka minut cały czas mieszając. Wlewamy wino i dusimy do jego odparowania. Gdy wino odparuje ryż podlewamy bulionem, tak by zakrył ryż i dusimy, aż ryż wchłonie płyn. Ponownie podlewamy bulionem i tak do wykończenia bulionu. Gdy ryż jest już prawie miękki dodajemy przesmażone pieczarki. Dusimy do miękkości. Następnie dodajemy masło, parmezan i oregano, doprawiamy do smaku w prazie potrzeby. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń