Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i syte risotto z dodatkiem białego wina.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5935
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9014
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8329
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5714
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5935
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9014
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8329
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5714
Składniki
Na dużej patelni roztopić łyżkę masła, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić, a następnie dodać pokrojony w kostkę boczek.Przykryć i dusić ok.5 minut.
Do stopionego boczku wsypać ryż i na małym ogniu smażyć ciągle mieszając, aż nabierze szklistego koloru.Po trochu dolewać gorące wino i bulion ciągle mieszając, aż ryż pochłonie całą ciecz.
Pieczarki pokroić w paski i podsmażyć na łyżce masła.Dodać do nich zmiażdżony czosnek i natkę pietruszki, a na koniec dodać pieprz i sól.
Gotowe pieczarki dodać do gotującego się ryżu i dusić dalej ok.5 minut.Wszystko zalać śmietaną i dokładnie wymieszać.Doprawić solą i pieprzem.
Risotto nałożyć na talerze i obficie posypać startym na drobnej tarce serem żółtym.SMACZNEGO!