Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2141 Ocena: 47705

Dodano:

Odsłon: 2955

Kochamy ryż i warzywa. Połączenie tych produktów, zawsze gwarantuje pełnię smaku. Tym razem na „patelnię” wzięliśmy szparagi, lekko zabarwiliśmy je białym Martini. Dzięki czemu nabrały niesamowitego, ziołowego akcentu.

Składniki

  • 200 g ryżu arborio
  • 2 łyżki oleju
  • 50 ml Marini Bianco
  • 6 zielonych szparagów
  • bulion warzywny ok. 800 ml
  • starty parmezan
  • czarny mielony pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szparagi kroimy na 2-3 cm kawałki.
    Na rozgrzanym oleju smażymy przez 2-3 min ryż, dodajemy Martini i smażymy do odparowania (cały czas mieszamy).
    Dodajemy szparagi i zalewamy bulionem (300-400 ml)…dusimy, mieszając bez przerwy, drewnianą łyżką.
    Dusimy do miękkości ryżu, w razie potrzeby dolewamy bulionu.
    Do smaku doprawiamy świeżo mielonym, czarnym pieprzem.
    Podajemy ze startym parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń