Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam risotto za kremową i kleistą konsystencję oraz niesamowitą wyrazistość każdego ziarenka ryżu. Dzisiaj zapraszam na pyszne i proste w przygotowaniu risotto z dodatkiem świeżego szpinaku oraz suszonych pomidorów. Całość dopełnia lekko orzechowa i słodka nuta szwajcarskiego sera Gruyère.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 908
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9116
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 908
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9116
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy szpinak baby. Kiedy liście szpinaku zmniejszą swoją objętość, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, gałkę muszkatołową oraz suszony czosnek i dusimy wszystko jeszcze przez 2 minuty.
Risotto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodajemy starty ser Gruyère, dokładnie mieszamy, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.