Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam risotto za kremową i kleistą konsystencję oraz niesamowitą wyrazistość każdego ziarenka ryżu. Dzisiaj zapraszam na pyszne i proste w przygotowaniu risotto z dodatkiem świeżego szpinaku oraz suszonych pomidorów. Całość dopełnia lekko orzechowa i słodka nuta szwajcarskiego sera Gruyère.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 154
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 252
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 154
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 252
Składniki
Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy szpinak baby. Kiedy liście szpinaku zmniejszą swoją objętość, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, gałkę muszkatołową oraz suszony czosnek i dusimy wszystko jeszcze przez 2 minuty.
Risotto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodajemy starty ser Gruyère, dokładnie mieszamy, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.