Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada cielęca"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1159
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1159
Składniki
Cielęcinę umyj i osusz. Rozkrój ją tak, aby dała rozłożyć się jak książka, rozbij na cienki płat. Oprósz solą oraz pieprzem, skrop olejem, zwiń w roladę i odłóż na kilka godzin do lodówki.
Na patelni lub w rondlu rozgrzej masło, włóż rozmrożony i osączony szpinak i duś 10 min. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw do smaku. Wystudź.
Na drugiej patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i zeszklij. Następnie dodaj pieczarki pokrojone w plasterki i smaż tak długo, aż odparuje z nich cały płyn. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i odstaw, by wystygły.
Na płacie mięsa równomiernie rozłóż szpinak, plastry żółtego sera oraz pieczarki z cebulą. Zwiń w roladę i zasznuruj bezbarwną nicią. Wierzch rolady polej olejem i przełóż ją do brytfanny.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C, wstaw mięso i piecz około 15 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze około 50 minut, często skrapiając sosem wytworzonym w trakcie pieczenia. Podawaj na ciepło lub zimno.
(bez czasu czekiwania): 30 minut
Porcja: 290 kaloriiŹródło: Świat i Ludzie