Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada cielęca z pomarańczą"
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 236
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 236
Składniki
Mięso umyj i osusz. Tak przygotowane natnij, by powstał płat.
Natrzyj cielęcinę przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Włóż do dużego naczynia, zakryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Pomarańczę sparz wrzątkiem, zalej zimną wodą i obierz ze skóry. Odkrój białe błonki, po czym potnij ją w plastry. Ułóż je na rozłożonym płacie mięsa i oprósz równo cynamonem. Całość zwiń mocno, tworząc zgrabną roladę i obwiąż sznurkiem.
Przełóż cielęcinę do dużego naczynia żaroodpornego. Polej miodem wymieszanym z olejem i posyp majerankiem, solą oraz goździkami.
Gotową roladę umieść w piekarniku rozgrzanym do 180°C i trzymaj około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia polewaj mięso winem oraz wytworzonym z niego sosem.
Danie podawaj obłożone plasterkami pomarańczy i natką.
60 min ? Stopień trudności: średnie ? Kalorie: 280Źródło: Super TV