Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada huzarska to soczysta, smaczna i pełna przypraw wieprzowina nadziewana czosnkiem, masłem i bułką tartą. Jest idealna na świąteczny obiad lub wytworną kolację. Świetnie smakuje podana z pieczonymi ziemniakami i sezonowymi warzywami. W wersji na zimno możesz pokroić roladę na kanapki.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116840
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8008
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3016
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1626
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1319
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116840
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8008
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3016
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1626
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1319
Składniki
W moździerzu utrzyj wszystkie przyprawy – poza rozmarynem, odstaw na bok. Mięso umyj, osusz, w połowie zrób nacięcie (uważaj, aby nie przeciąć na wylot) i mocno natrzyj mięso powstałą mieszanką przypraw. Aby łatwiej było macerować mięso, możesz dodać do przypraw 2-3 łyżki oleju. Odłóż mięso na bok.
Cebulę obierz i posiekaj. Rozpuszczone masło wymieszaj z bułką tartą, posiekaną natką pietruszki, cebulką oraz dopraw solą i pieprzem. Powstały farsz ostrożnie włóż do środka mięsa i zasznuruj polędwicę sznurkiem tak, by nadzienie nie wypadło ze środka.
Na dużej patelni obsmaż roladę ze wszystkich stron, by stała się rumiana. Następnie wlej bulion, dodaj listki laurowe, ziele angielskie i gałązki rozmarynu, przykryj pokrywką i duś przez około 1,5 godz. Od czasu do czasu przewracając mięso na patelni. Gdy rolada będzie miękka, wyjmij ją z patelni i odłóż na talerz lub deskę. Mięso możesz także upiec w piekarniku. Pamiętaj, aby piec roladę pod przykryciem, a mięso będzie bardzo soczyste. Powstały z duszenia lub pieczenia mięsa wywar wlej do garnka, dodaj mąkę i energicznie zamieszaj, by powstał sos bez grudek. Podawaj roladę pokrojoną w plasterki i polaną sosem.