Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada huzarska to soczysta, smaczna i pełna przypraw wieprzowina nadziewana czosnkiem, masłem i bułką tartą. Jest idealna na świąteczny obiad lub wytworną kolację. Świetnie smakuje podana z pieczonymi ziemniakami i sezonowymi warzywami. W wersji na zimno możesz pokroić roladę na kanapki.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4151
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11362
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6515
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5486
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13538
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5314
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4151
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11362
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6515
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5486
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13538
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5314
Składniki
W moździerzu utrzyj wszystkie przyprawy – poza rozmarynem, odstaw na bok. Mięso umyj, osusz, w połowie zrób nacięcie (uważaj, aby nie przeciąć na wylot) i mocno natrzyj mięso powstałą mieszanką przypraw. Aby łatwiej było macerować mięso, możesz dodać do przypraw 2-3 łyżki oleju. Odłóż mięso na bok.
Cebulę obierz i posiekaj. Rozpuszczone masło wymieszaj z bułką tartą, posiekaną natką pietruszki, cebulką oraz dopraw solą i pieprzem. Powstały farsz ostrożnie włóż do środka mięsa i zasznuruj polędwicę sznurkiem tak, by nadzienie nie wypadło ze środka.
Na dużej patelni obsmaż roladę ze wszystkich stron, by stała się rumiana. Następnie wlej bulion, dodaj listki laurowe, ziele angielskie i gałązki rozmarynu, przykryj pokrywką i duś przez około 1,5 godz. Od czasu do czasu przewracając mięso na patelni. Gdy rolada będzie miękka, wyjmij ją z patelni i odłóż na talerz lub deskę. Mięso możesz także upiec w piekarniku. Pamiętaj, aby piec roladę pod przykryciem, a mięso będzie bardzo soczyste. Powstały z duszenia lub pieczenia mięsa wywar wlej do garnka, dodaj mąkę i energicznie zamieszaj, by powstał sos bez grudek. Podawaj roladę pokrojoną w plasterki i polaną sosem.