Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada indycza"
Pyszna i kolorowa sałatka pełna smaków. Por karmelizowany z gruszką nadaje sł...
Odsłon: 26
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 55
Czyli pasztecik na kanapki gdzie dynia dodaje kremowości.
Odsłon: 38
Pyszna i kolorowa sałatka pełna smaków. Por karmelizowany z gruszką nadaje sł...
Odsłon: 26
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 55
Czyli pasztecik na kanapki gdzie dynia dodaje kremowości.
Odsłon: 38
Składniki
Pierś indyka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie rozkrój na płat i lekko rozbij. Oprósz mięso z obu stron solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Ser z niebieską pleśnią pokrusz lub rozetrzyj. Orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni, posiekaj grubo os- trym nożem. Żurawinę zalej w miseczce wrzątkiem, odstaw na kilkanaście minut do namoczenia. Osącz.
Ser połącz z orzechami i żurawiną, dopraw pieprzem i, w razie potrzeby, solą. Przygotowaną masę rozsmaruj na mięsie. Zwiń starannie roladę, obwiąż ją sznurkiem.
Gotową roladę ułóż w brytfannie, skrop olejem, oprósz pozostałą mieloną słodką papryką. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. 80-90 minut. Podawaj roladę pokrojoną w grube plastry.
Osobno przygotuj brokuły. Wrzuć je bez rozmrażania na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości (ok. 15 min). Odlej na sicie. Podawaj do upieczonego mięsa.
porcji, czas ok. 110 min; porcja – 300 kcal, cena 4 zł.
Mięso indyka jest chude. Jeśli więc obawiasz się, że rolada podczas pieczenia przesuszy się, zawiń ją w plastry boczku. Możesz także włożyć mięso do rękawa i piec razem z pokrojoną w kostkę słoniną.Źródło: Świat kobiety