Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada nadziewana wołowiną

Rolada nadziewana wołowiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 14

Sprawdzony przepis na "Rolada nadziewana wołowiną"

Składniki

  • 40 dag mielonej wołowiny
  • 1 op. mrożonego ciasta francuskiego
  • 50 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 5 kawałków marynowanej czerwonej papryki
  • 2 średnie pomidory
  • 10 dag sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz mielony
  • mielona ostra papryka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rolada nadziewana wołowiną

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozmroź w temperaturze pokojowej. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.

  2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj mięso. oprósz solą, pieprzem i ostrą papryką mieloną. Smaż, aż mięso się zrumieni i odparuje woda. Masę przełóż do miski, dobrze wystudź, wymieszaj z jednym jajkiem.

  3. Na patelni ponownie rozgrzej olej. Wsyp ziemniaki. Oprósz je solą i tymiankiem. Mieszając od czasu do czasu, smaż, aż się zrumienią (ok. 15 min). Przełóż je na talerz, wystudź. Paprykę osącz z zalewy, pokrój w kostkę. Pomidory sparz, zdejmij skórkę. Poprzekrawaj je na ćwiartki, usuń środki z pestkami, a miąższ potnij w kosteczkę.

  4. Na stolnicy posypanej mąką rozwiń ciasto, lekko je rozwałkuj. Rozłóż na nim mięso, pozostawiając przy brzegach po 2 cm wolnego miejsca. Mięso posyp ziemniakami, pokruszoną fetą, pomidorami i papryką. Ostrożnie zwiń roladę.

  5. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 20 min w 200 st. Pokrój w plastry, podawaj np. ze smażonymi ziemniaczkami i duszoną młodą kapustą.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń