Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada opolska ze schabu to elegancki i pyszny sposób na podanie niedzielnego mięsa, z dodatkiem pieczarek i rozpływającego się w ustach sera. Ziarna pieprzu nadają daniu nuty delikatnej ostrości. Potrawa świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i jako dodatek do kanapek czy deskę wędlin.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2665
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4664
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102207
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6543
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2665
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4664
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102207
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6543
Składniki
Przygotuj farsz. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Grzyby oczyść i pokrój w plasterki, a następnie w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, czosnek, sól i pieprz. Smaż przez 3-5 minuty do miękkości cebuli. Dołóż grzyby i smaż całość, często mieszając, przez ok. 5-7 minut. Dolej wino i wymieszaj, zeskrobując dno patelni. Wmieszaj musztardę. Doprowadź grzyby do wrzenia i smaż do odparowania większości płynu. Przełóż mieszankę grzybową do miski i pozwól jej ostygnąć.
Przygotuj mięso. Schab oczyść i osusz. Natnij go w dwóch miejscach, by móc mięso rozwinąć na cienki i płaski placek. Rozbij mięso w razie potrzeby na równą grubość. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek oraz przyprawy. Natrzyj mięso marynatą ze wszystkich stron. Na schabie rozłóż równomiernie mieszankę grzybów, pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca z jednego brzegu. Na grzybach rozłóż rwaną mozzarellę.
Całość zwiń bardzo ciasno w roladę i zwiąż sznurkiem. Na wierzchu rozłóż pozostałości marynaty. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Piecz roladę przez 30 minut w temperaturze 220 st. Celsjusza. Następnie obróć mięso i piecz przez kolejne 30 minut. Sprawdź temperaturę wewnętrzną – powinna wynosić minimum 70 st. Celsjusza. Jeśli tak nie jest, kontynuuj pieczenie przez kolejne 15 minut. Roladę ze schabu wyjmij i ostudź przez 10 minut przed krojeniem i podaniem.