Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada opolska ze schabu to elegancki i pyszny sposób na podanie niedzielnego mięsa, z dodatkiem pieczarek i rozpływającego się w ustach sera. Ziarna pieprzu nadają daniu nuty delikatnej ostrości. Potrawa świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i jako dodatek do kanapek czy deskę wędlin.
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 437
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2359
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38677
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1359
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 437
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2359
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38677
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1359
Składniki
Przygotuj farsz. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Grzyby oczyść i pokrój w plasterki, a następnie w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, czosnek, sól i pieprz. Smaż przez 3-5 minuty do miękkości cebuli. Dołóż grzyby i smaż całość, często mieszając, przez ok. 5-7 minut. Dolej wino i wymieszaj, zeskrobując dno patelni. Wmieszaj musztardę. Doprowadź grzyby do wrzenia i smaż do odparowania większości płynu. Przełóż mieszankę grzybową do miski i pozwól jej ostygnąć.
Przygotuj mięso. Schab oczyść i osusz. Natnij go w dwóch miejscach, by móc mięso rozwinąć na cienki i płaski placek. Rozbij mięso w razie potrzeby na równą grubość. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek oraz przyprawy. Natrzyj mięso marynatą ze wszystkich stron. Na schabie rozłóż równomiernie mieszankę grzybów, pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca z jednego brzegu. Na grzybach rozłóż rwaną mozzarellę.
Całość zwiń bardzo ciasno w roladę i zwiąż sznurkiem. Na wierzchu rozłóż pozostałości marynaty. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Piecz roladę przez 30 minut w temperaturze 220 st. Celsjusza. Następnie obróć mięso i piecz przez kolejne 30 minut. Sprawdź temperaturę wewnętrzną – powinna wynosić minimum 70 st. Celsjusza. Jeśli tak nie jest, kontynuuj pieczenie przez kolejne 15 minut. Roladę ze schabu wyjmij i ostudź przez 10 minut przed krojeniem i podaniem.