Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna rolada, ciekawie się prezentuje i zachwyci każde podniebienie. Można podawać ją z ziemniaczkami lub kaszą i surówką.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 90
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 43
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 67
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 90
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 43
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 67
Składniki
Składniki marynaty mieszamy. 1/4 część marynaty zużywamy do mięsa od łopatki lub karkówki - wcześniej pokrojonego w niedużą kostkę, a resztę do przygotowanego wcześniej schabu - tj. schab rozcinamy na prostokątny płat (przesuwając się noże od zewnątrz do środka); płat mięsa wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia i ostrożnie rozbijamy tłuczkiem. Następnie mięso smarujemy marynatą i nakłuwamy wielokrotnie widelcem w wielu miejscach, żeby marynata dotarła do każdego kawałka. Całość zwijamy, jak roladę, wkładamy do naczynia i z wierzchu smarujemy resztą marynaty. Zostawiamy, pod przykryciem, w lodówce, przez co najmniej 12 godzin. Pokrojone, zamarynowane, mięso również przechowujemy w lodówce. Przed wyłożeniem, pokrojone mięso, chwilę mieszamy z marynatą. Rozbity płat mięsa rozwijamy, wykładamy na nie pokrojone mięso oraz równomiernie rozkładamy morele.. Roladę zawijamy ściśle, ale z wyczuciem - na pewno część składników z boków wyleci, ale na koniec wkładamy je po bokach. Na koniec roladę zwijamy, jak najciaśniej, w duży rękaw do pieczenia. Zawijamy szczelnie boki folii i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Roladę pieczemy pod przykryciem przez 30 minut w 200stopniach, następnie 70-80 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia wyciągamy roladę z piekarnika, odwijamy ostrożnie folię, roladę polewamy sokiem powstałym podczas pieczenia, posypujemy ziołami prowansalskimi oraz słodką i ostrą papryką. Całość chwilę zapiekamy, aby rolada się zarumieniła.
polecam