Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada serowa to bardzo ciekawy sposób podania… mięsa. Wbrew temu bowiem, co sugeruje nazwa, nie ma w niej serowego farszu. Ser stanowi element ciasta na roladę. W praktyce ten swego rodzaju omlet można wypełnić niemal dowolnym farszem np. szpinakowym. Świetnie komponuje się jednak z delikatnym mięsem z piersi kurczaka.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8722
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8722
Składniki
Oczyść filety z kurczaka. Pokrój na plastry. Rozbij je delikatnie tłuczkiem do mięsa. Oprósz solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Opłucz pieczarki i pokrój na plasterki. Posiekaj dość drobno cebulę. Podsmaż cebulę z pieczarkami na maśle klarowanym. Gdy pieczarki zmiękną i odparuje z nich nadmiar wody, dopraw gałką muszkatołową i odrobiną soli.
Ubij w całości jajka (na półpłynną pianą). Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z majonezem i jajkami. Lekko posól. Wylej na lekko natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnika. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 15 minut. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Rozłóż równomiernie na roladzie plastry kurczaka. Rozsmaruj na nim podsmażone pieczarki z cebulą. Zwiń roladę serową wzdłuż dłuższego boku. Owiń w kilku miejscach bawełnianą nitką lub włóż do dużej keksówki – by nie rozwinęła się podczas zapiekania. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180˚C na 25 minut.
Roladę serową podawaj gorącą (jako element dania obiadowego) lub na zimno (do pieczywa).