Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada sztygarska to doskonała propozycja obiadowa na niedzielny stół. Jej wykonanie nie jest trudne, a prezentuje się imponująco. Dużym atutem dania jest pyszny, grzybowy sos. Roladę podaj z kluskami śląskimi i zasmażaną kapustą albo ziemniakami z wody i buraczkami na ciepło lub kiszonym ogórkiem. Przepis zakłada użycie wieprzowiny, ale możesz też wykorzystać drób lub wołowinę.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116840
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8008
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3016
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1626
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1319
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116840
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8008
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3016
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1626
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1319
Składniki
Umyj pieczarki, odetnij zabrudzone części trzonków. Połowę grzybów pokrój w plasterki. Cebulkę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na maśle podsmaż połowę cebuli, a po chwili dodaj pokrojone w kostkę pieczarki. Dopraw solą oraz pieprzem i duś do miękkości, aż płyn z grzybów odparuje.
Wieprzowinę rozłóż na blacie, lekko rozbij, natrzyj solą i pieprzem z dwóch stron. Rozprowadź serki topione na całej płaszczyźnie mięsa, następnie wyłóż podsmażone pieczarki z cebulką i mocno zwiń w roladę. Dla zabezpieczenia formy zawiąż wieprzowinę sznurkiem i ułóż w naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Możesz też dodatkowo użyć rękawa do pieczenia. Zalej mięso bulionem lub wodą, przykryj pokrywę i piecz mięso w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez ok. 70 minut. Po upieczeniu wyjmij mięso z piekarnika.
Podczas pieczenia mięsa wrzuć na patelnię pozostałą cebulkę, podsmaż. Dodaj resztę pieczarek, dopraw solą i pieprzem, po czym duś na wolnym ogniu. Następnie dolej do pieczarek bulion, w którym piekło się mięso i zagotuj. Chochelką nabierz trochę sosu, wlej do miseczki, roztrzep z mąką i przelej do pieczarek. Wymieszaj całość, by zagęścić sos.
Roladę po upieczeniu pokrój w plastry, polej sosem i podawaj gorące.