Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały Wielkanocny poczęstunek, który zadziwi smakiem każdego.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 967
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13574
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 967
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13574
Składniki
Zrobić ciasto: wymieszać razem twaróg, mleko, olej oraz sól. Dodać mąkę, proszek do pieczenia.
Zagnieść ciasto, a później rozwałkować je starannie na prostokąt.
Pietruszkę, rzeżuchę i szczypiorek opłukać, posiekać, wymieszać z twarożkiem oraz 2 łyżkami śmietany.
Doprawić białym pieprzem.
Masę serową rozsmarować na cieście. Na dłuższych końcach pozostawić 2 cm wolnego brzegu.
Na masie serowej ułożyć szynkę. Wolne brzegi posmarować białkiem. Ciasto zwinąć tak, żeby powstała rolada.
Ułożyć na blasze zlepieniem do dołu. Posmarować żółtkiem połączonym ze śmietaną. Piec 25 minut w temp. 200 st. C. Podawać na ciepło lub na zimno.