Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada wieprzowa z czosnkiem"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 338
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 338
Składniki
Obierz czosnek, 6 ząbków posiekaj, resztę pozostaw w całości. Wszystkie ząbki czosnku wymieszaj z winem i olejem. Dołóż listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Łopatkę opłucz, osusz, rozetnij na cienki płat. Natrzyj solą. Oprósz majerankiem, kminkiem i pieprzem.
Mięso włóż do przygotowanej marynaty i odstaw w chłodne miejsce, najlepiej na całą dobę. Mięso kilka razy obróć, aby dobrze się zamarynowało.
Łopatkę osącz z marynaty (płyn zachowaj), osusz. Płat mięsa ułóż na blacie. Połóż na nim całe ząbki czosnku z marynaty. Zwiń, obwiąż nitką. Roladę przełóż do brytfanki. Podlej połową marynaty. Cebule obierz, pokrój na cząstki. Obłóż pieczeń.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. godziny. Od czasu do czasu polewaj resztą marynaty. Podawaj np. z ziemniakami. Udekoruj według uznania.Źródło: Naj