Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna rolada wołowa faszerowana porem i marchewką to znakomity pomysł na uroczysty lub niedzielny obiad. Zabierając się za przygotowanie tego dania, warto sięgnąć po odpowiedni kawałek mięsa. Najlepiej sprawdzi się udziec czy ligwa. Aby rolada była krucha i aromatyczna warto marynować mięso przez co najmniej 12 godzin przed smażeniem. Naszą marynatę zrobiliśmy z prostych składników: oleju, sosu sojowego, balsamicznego i odpowiednich przypraw. Na czym smażyć roladę? Roladę najlepiej smażyć na smalcu wieprzowym lub gęsim. Jeśli nie przepadasz za takim rodzajem tłuszczy, mięso smaż na maśle klarowanym lub oleju. Z czym serwować roladę wołową? Roladę wołową najlepiej podawać z sosem pieczeniowym, kluskami z dziurką i surówką z czerwonej kapusty.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2879
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8977
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2879
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8977
Składniki
Mięso wołowe rozkrój w taki sposób, żeby uzyskać jak największy płat mięsa. Następnie rozbij je tłuczkiem i oprósz solą oraz pieprzem.
Przygotuj marynatę do rolady. W naczyniu żaroodpornym połącz olej z sosem sojowym i octem balsamicznym. Dodaj zioła i przyprawy. Składniki wymieszaj.
Przygotuj nadzienie do rolady. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Pora oczyść, odetnij końcówki. Pokrój w półplasterki. Ząbki czosnku obierz z łupin i drobno poszatkuj.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć marchewkę, po 5 minutach dodaj pora i czosnek. Składniki smaż przez około 5-7 minut.
Do warzyw dodaj śmietanę. Farsz dopraw solą i pieprzem. Składniki wymieszaj. Pozostaw do wystudzenia.
Farsz z marchewki i pora rozsmaruj na jednej stronie rolady. Mięso wołowe zwiń w rulon. W razie potrzeby zwiąż mięso sznurkiem albo pospinaj wykałaczkami.
Roladę przełóż do naczynia żaroodpornego z marynatą. Mięso obtocz w marynacie. Odstaw na noc do lodówki.
Na drugi dzień roladę wołową obsmaż z każdej strony na patelni. Następnie przełóż ją z powrotem do naczynia żaroodpornego.
Roladę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz pod przykryciem przez około godzinę. Po tym czasie zdejmij pokrywę i piecz mięso przez kolejne 10-15 minut.
Roladę wołową serwuj z ulubionymi dodatkami.