Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Troszeczkę trzeba tu popracować, myślę, że warto. Spróbujcie , smacznego.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2522
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 395
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 193
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 751
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2522
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 395
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 193
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 751
Składniki
Poszatkować białą kapustę i ja sparzyć. Namoczyć suszone grzyby. W trakcie pokroić w plasterki pieczarki (dusimy na patelni), cebulę w dużą kostkę. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni na dużą blachę wlewamy oliwę, wkładamy poszatkowaną białą kapustę, grzyby, ¾ cebuli, cukier, sól, pieprz i pomidory z puszki. Całość wstawiamy do piekarnika na 40 minut pod przykryciem z folii aluminiowej. W trakcie pieczenia kapusty, rozgrzewamy bulion wołowy, wsypujemy do niego ryż i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Kiedy ryż się ugotuje dodajemy do niego, starty chedar, połowę dymki, tymianek, natkę z pietruszki. W dużej misce przygotowujemy mięso. Do mielonej wołowiny dodajemy resztę rozdrobnionej dymki, świeżo startą gałkę muszkatuową, sól, pieprz, jaja, bułkę tartą. Całość dokładnie wyrabiamy. Z papieru do pieczenia (lub foli aluminiowej) wycinamy prostokąk 30 na 25 cm , pokrywamy go wodą lub oliwą, rozprowadzamy równomiernie spreparowane mięso. Następnie na środek prostokąta nakładamy ostrożnie ryż, tak by każdy z końców prostokąta był wolny od farszu około 3 cm. Podnosząc jeden z brzegów, zawijamy nasz rulon, gdy jest gotowy , brzegi dociskamy palcami. Upieczoną kapustę rozsuwamy na boki i dwoma długimi , szerokimi nożami układamy na środku roladę. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy całość przez 40 minut aż mięso z wierzchu będzie kruche. Podawać krojone w grube plastry na posłaniu z kapusty i lampką czerwonego wina.