Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada wołowa nadziewana szynką dojrzewającą i warzywami - pyszna i bardzo aromatyczna. Aby mięso było miękkie i kruche należy długo je gotować, ja skróciłam czas dzięki użyciu szybkowaru.
Szybkowar, wykałaczki lub nici
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4175
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 676
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17395
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3253
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 216
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4175
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 676
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17395
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3253
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 216
Składniki
Szynkę dojrzewającą kroimy w grubsze plasterki. Cebulę kroimy na kawałki, marchew i ogórka w słupki. Plastry mięsa rozbijamy cienko. Można oczywiście kupić już rozbite, na co ja się zdecydowałam. Mięso osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym. Smarujemy musztardą, musztardą francuską, obsypujemy pieprzem mielonym. Na to układamy szynkę, cebulę, marchew i ogórka kiszonego. Zwijamy rolady i spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką.
Dużą cebulę kroimy w kostkę. Rolady smażymy na łyżce oleju z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Dodajemy cebulę, zioła, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, pieprz. Gdy cebula się zeszkli zalewamy wodą. Dodajemy pieprz i paprykę słodką. Szynka dojrzewająca odda dużo soli, więc proponuję dosalać dopiero po gotowaniu. Zamykamy szybkowar i gotujemy od momentu złapania ciśnienia przez 25-30 minut (zależnie od wielkości). Jeśli nie używacie szybkowaru musicie gotować rolady pod przykryciem, na niedużym ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie schładzamy szybkowar, otwieramy. Stawiamy na małym ogniu. Mąkę rozrabiamy w połowie szklanki wody. Dodajemy do rolad, mieszamy. Teraz możemy ostatecznie doprawić rolady i gotujemy jeszcze 2 minuty.
Do rolad idealnie pasuje kasza gryczana i domowe tarte buraki.