Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z kurczaka wypełniona boczkiem, warzywami i przyprawami to idealne danie, które może być podawane tak na obiad, jak i jako zimna przystawka. Dodatek ogórków konserwowych nadaje przyjemnej kwaskowatości, a aromatyzowanie czosnkiem i tymiankiem sprawia, że mięso jest niebywale kruche i wyraziste.
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 56
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 695
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 459
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 130
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 56
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 695
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 459
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 130
Składniki
Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Czosnek drobno posiekaj i podsmaż go przez minutę.
Pieczarki pokrój w cienkie plasterki i dołóż je na patelnię. Smaż wszystko przez 3-4 minuty, do miękkości i puszczenia wody przez grzyby.
Dodaj posiekany tymianek i dobrze wymieszaj. Odstaw.
Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki, najlepiej tarką lub mandoliną. Ogórki konserwowe przygotuj w ten sam sposób.
Przygotuj kurczaka. Pierś umyj i oczyść z błonek. Rozetnij ją na dwie warstwy, nie przecinając jej do końca. Rozłóż ją na płasko na desce krojenia. Ostrym nożem wykonaj nacięcie z drugiej strony, wzdłuż dłuższego boku, ponownie nie docinając do końca. Rozłóż pierś, która teraz będzie bardzo cienka. Nie przejmuj się ewentualnymi dziurami i rozerwaniami.
Przykryj mięso folią spożywczą i delikatnie rozklep je tłuczkiem do mięsa, łatając ewentualne przerwy.
Natrzyj mięso solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Na mięsie połóż równomiernie plasterki boczku, następnie grzyby z czosnkiem, a na koniec przykryj je marchewką i plasterkami ogórka kiszonego. Zwiń całość w roladę i zabezpiecz ją sznurkiem.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Dodaj kilka ząbków posiekanego czosnku i parę gałązek tymianku. Podsmaż całość przez kilka minut, by olej był bardziej aromatyczny. Połóż roladę z kurczaka, szwem do dołu. Smaż całość z każdej strony przez 3-4 minuty, do ładnego zrumienienia.
Roladę z kurczaka umieść w naczyniu żaroodpornym i polej tłuszczem z patelni. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do pieca rozgrzanego na 180 st. Celsjusza. Piecz przez 25 minut. Następnie zdejmij folię i przyrumień mięso przez kolejne 10 minut.
Roladę wyjmij i zdejmij sznurek. Pozostaw do ostygnięcia i podawaj pokrojoną w plastry na ciepło lub zimno.