Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam smaczną roladę ziemniaczaną z nadzieniem z wieprzowego mielonego mięsa.
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 28
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 107
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 28
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 107
Składniki
Z obu ziemniaczanych mas wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby możemy troszkę posolić.
Jednolite, gotowe, wyrobione ciasto.
Rozkładamy arkusz papieru do pieczenia, a na niego układamy z ciasta placek o grubości 1-1,5 cm. Ja zrobiłam placek pod wielkość dużej formy do keksu.
Na placek z masy ziemniaczanej układamy cienką warstwę mielonego mięsa, wcześniej doprawionego do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Przy pomocy papieru zwijamy roladę.
Po zwinięciu rolady, ładnie zlepiamy boki rolady ciastem. Roladę wkładamy do formy, wierzch obkładamy cienkimi plasterkami wędzonego boczku.
Pieczemy 90 minut w 160 stopniach Celsjusza. Upieczoną roladę chwilę studzimy i wyjmujemy na półmisek. Na górę formy z roladą kładziemy półmisek i przewracamy do góry dnem formy.
Rolada powinna ładnie wyjść z formy.
Jeżeli rolada jest mało upieczona z dna i boków możemy ją dopiec w piekarniku grzałka tylko górna.
Smacznego!!!