Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada ziemniaczana z mięsem.

Rolada ziemniaczana z mięsem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1652 Ocena: 24523

Dodano:

Odsłon: 7045

Polecam smaczną roladę ziemniaczaną z nadzieniem z wieprzowego mielonego mięsa.

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada ziemniaczana z mięsem.

Przygotowanie

  1. Z obu ziemniaczanych mas wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby możemy troszkę posolić.

  2. Jednolite, gotowe, wyrobione ciasto.

  3. Rozkładamy arkusz papieru do pieczenia, a na niego układamy z ciasta placek o grubości 1-1,5 cm. Ja zrobiłam placek pod wielkość dużej formy do keksu.

  4. Na placek z masy ziemniaczanej układamy cienką warstwę mielonego mięsa, wcześniej doprawionego do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

  5. Przy pomocy papieru zwijamy roladę.

  6. Po zwinięciu rolady, ładnie zlepiamy boki rolady ciastem. Roladę wkładamy do formy, wierzch obkładamy cienkimi plasterkami wędzonego boczku.

  7. Pieczemy 90 minut w 160 stopniach Celsjusza. Upieczoną roladę chwilę studzimy i wyjmujemy na półmisek. Na górę formy z roladą kładziemy półmisek i przewracamy do góry dnem formy.

  8. Rolada powinna ładnie wyjść z formy.

  9. Jeżeli rolada jest mało upieczona z dna i boków możemy ją dopiec w piekarniku grzałka tylko górna.

  10. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 03 października 2017 Cudo. Robię "trochę" podobną. Spód i boki też wykładam plasterkami boczusia. I obowiązkowo z sosem grzybowym. Następna będzie robiona wg Twojego przepisu. Do plagiatorka. Wielkie dzięki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń