Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Roladki bakłażanowe"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 300
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 98
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 477
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 300
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 98
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 477
Składniki
Bakłażan umyj, potnij w podłużne plasterki o grubości ok. 1/2 cm. Posyp je solą i odłóż na ok. 20 minut, by puściły gorzki sok. Wtedy opłucz je pod bieżącą wodą, wytrzyj do sucha i ew. jeszcze raz lekko posyp solą. Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż połowę plastrów bakłażana. Smaż po ok. 2 minuty z każdej strony. Następnie osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Tak samo usmaż pozostałe plastry bakłażana.
Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z orzechami. Dodaj kolendrę i ocet. Dolej tyle wrzątku, by powstała gęsta pasta. Przypraw ją solą, pieprzem i papryką.
Plastry bakłażana posmaruj cienko pastą orzechową i zwiń ciasto w rulony. Przed podaniem udekoruj np. natką i połówkami włoskich orzechów.Źródło: Naj