Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Roladki naleśnikowe i ciasto jabłkowe"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 225
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 225
Składniki
Naleśniki: do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Wbij jajka, wlej mleko, olej i zmiksuj. Odstaw ciasto na pół godziny. Na dużej patelni usmaż trochę grubsze naleśniki.
W osolonej wodzie ugotuj ryż, odcedź. Pokrój cebulę oraz czosnek i podsmaż na oleju. Dodaj mielone mięso i smaż razem. Dodaj ryż i roztrzepane jajko, wymieszaj. Farsz przypraw.
Pomidory włóż do rondelka i duś kilka minut, przypraw. Naleśniki posmaruj farszem mięsnym, zwiń w rulony. Ułóż w naczyniu żaro- odpornym, posmaruj sosem pomidorowym. Zapiekaj w piekarniku ok. 30 minut.
ciasta jabłkowego
Ciasto jabłkowe: najpierw obierz jabłka, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Lekko odciśnij z nadmiaru soku, posyp cukrem i skrop sokiem z cytryny. Odstaw. Masa budyniowa: ugotuj budynie z cukrem w 700 ml mleka. Ostudź.
Przygotuj ciasto: jajka ubij na puszystą masę z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz stopione, ostudzone masło. Podziel ciasto na dwie części, do jednej wsyp kakao i wymieszaj.
Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej jasne ciasto. Nałóż masę jabłkową, pokryj warstwą zimnego budyniu. Wierzch pokryj ciemnym ciastem. Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego w temp. 180°C. Piecz ok. 40-45 minut. Upieczone ciasto posyp obficie cukrem pudrem. Podaj na gorąco lub na zimno.Źródło: Takie jest życie