Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znudziły ci się zwykłe kotlety? Zamiast nich, podaj te proste i wyjątkowo smaczne roladki schabowe. Wystarczy zaledwie kilka łatwodostępnych składników, aby przygotować wyśmienity obiad dla całej rodziny. Zrób, a z pewnością nie pożałujesz.
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 95
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 95
Składniki
Danie zacznij od przygotowania schabu. Wcześniej wyjmij go z lodówki, by nabrał temperatury pokojowej. Przepłucz mięso pod bieżącą, zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Mięso pokrój na równe plastry. Z 800 gramów schabu powinno wyjść około 6 kotletów. Usuń wszystkie włókna i białe błonki.
Umieść mięso na drewnianej desce kuchennej i połóż na każdym plastrze torebkę foliową. Mięso ubij tłuczkiem do mięsa na bardzo cienkie plastry, cieńsze niż na tradycyjne kotlety schabowe. Taki sposób ubijania mięsa sprawi, że jego kawałki nie będą chlapać na różne strony. Następnie każdy kotlet przypraw z jednej strony solą wymieszaną z pieprzem.
Jeśli używasz mrożonego szpinaku, umieść go na rozgrzanej, suchej patelni, by zmiękł. W przypadku szpinaku świeżego, wystarczy go opłukać wodą i osuszyć. Umieść liście na patelni z łyżką oliwy z pomidorów. Mieszaj, aż liście zmiękną. Gotowy szpinak przełóż do miseczki.
Posiekaj suszone pomidory w drobne kawałki i umieść w misce. Dodaj ser mozzarella pokrojony w drobną kostkę lub żółty ser gouda. Na koniec wrzuć posiekaną natkę pietruszki. Wszystko wymieszaj.
Farsz podziel na tyle części, ile wyjdzie Ci kotletów z krojenia. Na desce ułóż kotlety, a na środek wyłóż porcję farszu i rozprowadź po całości. Na szpinak wyłóż porcję sera z suszonymi pomidorami. Roladki zawijaj ciasno i powoli.
Na głęboki talerz wysyp bułkę tartą, a do drugiego wbij jajka i roztrzep je. Każdą roladkę schabową maczaj w jajku i bułce tartej. Krok ten możesz pominąć i smażyć mięso bez panierki, a np. otoczone plastrem boczku. Pamiętaj, by mięso smażyć na dobrze nagrzanej patelni z grubym dnem. W czasie smażenia obracaj mięso, by przypiekło się z każdej strony.