Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Roladki wieprzowe"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 79
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 79
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Boczek pokrój w paski. Cebule obierz. Jedną pokrój w talarki, drugą w kostkę. Morele poszatkuj. Posiekaj grubo orzechy. Czosnek obierz, pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej połowę masła. Wrzuć 10 dag boczku, wysmaż na skwarki. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż, aż się zeszkli. Wsyp morele, wlej wino. Dopraw całość solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Duś na małym ogniu, aż wino odparuje. Zdejmij z ognia, odstaw do ostudzenia.
Dodaj kilka posiekanych listków natki, orzechy i jajko. Kotlety umyj, osusz, rozbij, a następnie oprósz solą i pieprzem. Na każdym rozłóż część przygotowanej masy. Zwiń roladki, zepnij je wykałaczkami.
Roladki obsmaż na pozostałym maśle, przełóż do brytfanny. Na tym samym tłuszczu podsmaż talarki cebuli, czosnek i resztę boczku. Przełóż do brytfanny. Dodaj liście laurowe. Duś 60 min w 180 st. Powstały sos zapraw łyżką mąki. Dopraw solą.
Czas ok. 100 min; porcja – 730 kcal, cena 4,90 zł.
Pieczoną lub duszoną wieprzowinę najlepiej jest wcześniej z każdej strony obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Dzięki temu pory na powierzchni mięsa zamkną się, a duszone kawałki będą miękkie i soczyste.Źródło: Świat kobiety