Przedstawiamy przepis na pieczone w piekarniku roladki z grzybami. Jeśli leśne skarby są poza twoim zasięgiem, pieczarki lub boczniaki będą świetnym zamiennikiem. Potrawa doskonale komponuje się z kremowym puree ziemniaczanym i marchewką duszoną na maśle. Roladki podane w plasterkach na zimno, z akcentem konfitury z żurawiny stanowią elegancką propozycją na zimny bufet lub uroczysty obiad.
Roladki z grzybami
Składniki
- 1 kg wieprzowiny (np. schab lub polędwica)
- 300 g grzybów leśnych lub pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 3 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sól i czarny pieprz do smaku
Składniki
- 1 kg wieprzowiny (np. schab lub polędwica)
- 300 g grzybów leśnych lub pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 3 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sól i czarny pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Mięso umyj, osusz i potnij na kilka plastrów. Następnie rozbij tłuczkiem z dwóch stron, a także natrzyj solą i czarnym pieprzem. Na maśle podsmaż obraną i drobno posiekaną cebulkę, a po chwili dorzuć oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby. Smaż przez kilka lub kilkanaście minut. Dopraw solą i czarnym pieprzem.
Każdy płat mięsa posmaruj majonezem rozmieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie wykładaj porcje grzybowego farszu, ciasno zwijaj roladki i na końcu obwiąż je sznurkiem. Mięso przełóż do rękawa do pieczenia, zamknij klips i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wstaw do pieca nagrzanego do 200°C i piecz około 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmij, rozetnij rękaw, odczekaj ok. 5 minut i wykładaj roladki na talerze. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3180
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2611
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3180
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2611



Składniki
- 1 kg wieprzowiny (np. schab lub polędwica)
- 300 g grzybów leśnych lub pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 3 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sól i czarny pieprz do smaku
Mięso umyj, osusz i potnij na kilka plastrów. Następnie rozbij tłuczkiem z dwóch stron, a także natrzyj solą i czarnym pieprzem. Na maśle podsmaż obraną i drobno posiekaną cebulkę, a po chwili dorzuć oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby. Smaż przez kilka lub kilkanaście minut. Dopraw solą i czarnym pieprzem.
Każdy płat mięsa posmaruj majonezem rozmieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie wykładaj porcje grzybowego farszu, ciasno zwijaj roladki i na końcu obwiąż je sznurkiem. Mięso przełóż do rękawa do pieczenia, zamknij klips i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wstaw do pieca nagrzanego do 200°C i piecz około 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmij, rozetnij rękaw, odczekaj ok. 5 minut i wykładaj roladki na talerze. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Pyszotka:)
Pyszne jedzonko.;)