Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja propozycja na świąteczny lub niedzielny obiad to roladki z kurczaka z grzybami leśnymi. Rewelacyjne w smaku, w grzybowym sosie. Wypróbuj koniecznie ten przepis i zachwyć domowników oraz gości :-)
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1622
Tradycyjny makowiec w prostej i szybkiej odsłonie! Świąteczny wypiek, z które...
Odsłon: 62
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1622
Tradycyjny makowiec w prostej i szybkiej odsłonie! Świąteczny wypiek, z które...
Odsłon: 62
Składniki
Grzyby moczyć w wodzie przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc, a następnie zagotować w tej samej wodzie przez ok. 30 minut. Ugotowane i miękkie grzyby odcedzić, a wodę z gotowania grzybów przelać przez gęste sitko i zostawić - wykorzystasz ją do sosu. Następnie grzyby drobno posiekać.
Grube filety przekroić przez środek na dwa cieńsze i rozbić, a mniejsze filety rozbić w całości. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Przygotować masło czosnkowe, czyli miękkie masło przełożyć do miseczki, dodać przeciśnięty czosnek, majeranek, tymianek i całość dokładnie wymieszać.
Każdą roladę posmarować masłem.
Na górę każdej rolady posypać tarty ser i dodać porcję grzybów.
Rolady zawinąć, spiąć wykałaczkami lub owinąć nitką.
W rondlu rozgrzać olej i przełożyć rolady. Smażyć na rumiano z obu stron po kilka minut, następnie wlać wodę z gotowania grzybów (ewentualnie jeszcze dolać wody, gdyby było za mało), przykryć pokrywą i dusić ok. 25-30 minut do miękkości. Gotowe rolady wyjąć, a sos przelać do garnuszka i zblendować.
Sos można zagęścić, w tym celu w 1/3 szklanki zimnej wody wymieszać 1 łyżeczkę mąki (u mnie ziemniaczana), wlać do sosu i zagotować cały czas mieszając.
Rolady są przepyszne, polecam na Święta :-) SMACZNEGO!!!