Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 24-10-2017
Kurczak to częsty gość na moim talerzu. Cenię go za smaczne i delikatne mięso oraz sporą zawartość białka. Lubię dodawać mu smaku i wplatać go w rozmaite połączenia składnikowe. Tym razem idealnie połączył się z zielonym pesto, które podczas pieczenia dodało mu aromatu i niezwykłej soczystości. Do tego suszone pomidory i wyrazista szynka parmeńska, które pozwoliły na jeszcze większą grę smaków i aromatów. Roladki podałam z moją ulubioną remuladą duńską. Kocham takie połączenia! :)
Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony różowymi w...
Odsłon: 202
Delikatne kawałki z polędwiczek kurczaka w panierce z bułki tartej i płatków...
Odsłon: 3227
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla...
Odsłon: 2424
Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony różowymi w...
Odsłon: 202
Delikatne kawałki z polędwiczek kurczaka w panierce z bułki tartej i płatków...
Odsłon: 3227
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla...
Odsłon: 2424
Składniki
Pierś z kurczaka dzielimy na filety i rozbijamy je delikatnie przez folię spożywczą (aby zapobiec przerwaniu się mięsa). Rozbite filety układamy na kawałkach szynki parmeńskiej, smarujemy je pesto z oregano (lub innym ulubionym), a na wierzch układamy pokrojone suszone pomidory. Całość zawijamy w roladki, układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy około 25 - 30 minut.
Gotowe roladki podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się lekkie sałatki oraz sosy. Ja podałam je z moją ulubioną remuladą duńską. Życzę smacznego! :)