Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są już u mnie jedne rolady wołowe, ale ciągle próbowałam ulepszyć tamten przepis - wydaje mi się, że się udało :)
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 993
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 309
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 59
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 993
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 309
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 59
Składniki
Mięso rozbijamy na płaskie plastry. Najlepiej włożyć je w tym celu do woreczka foliowego, wtedy mięso nie będzie się rozpadać. Każdy plaster posypujemy czosnkiem granulowanym i pieprzem z obu stron. Jedna stronę mięsa smarujemy musztardą i układamy po 2 plasterki boczku.
Cebule kroimy w półplasterki, marchewkę, paprykę i ogórki kiszone w paseczki. Na każdym płacie mięsa układamy po porcji warzyw, zawijamy rolady i związujemy nicią. Tak przyrządzone roladki zawijam każdą z osobna w folię aluminiową i wkładam do lodówki na całą noc.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy rolady z każdej strony, zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy grzybki suszone, rozmaryn, liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy bulion się zagotuje zwiększamy ogień i wlewamy wino - pozwalamy gotować się przez 2-3 minuty a potem zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy. Dusimy do miękkości.
Kiedy rolady będą już miękkie wyjmujemy je z sosu i usuwamy nici. Sos przecedzamy i ewentualnie doprawiamy do smaku, zagęszczamy mąka rozrobiona w odrobinie wody. Teraz roladki wkładamy z powrotem do sosu i trzymamy jeszcze przez 2-3 minuty na słabym ogniu.
Najlepiej podawać z kluskami śląskimi i kapusta czerwoną.