Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piękne i pyszne danie idealne na świąteczny obiad. Rolady z wołowiny, nadziane kiełbasą, boczkiem i warzywami, duszone w sosie grzybowym.
Nici
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 250
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2370
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4537
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 94
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1527
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 250
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2370
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4537
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 94
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1527
Składniki
Mięso na rolady rozbijamy. Każdy plaster obsypujemy pieprzem i smarujemy musztardą. Kiełbasę, marchew, ogórka kiszonego i cebulę kroimy wzdłuż na 4 ćwiartki. Na każdym plastrze mięsa układamy kilka kostek boczku i po kawałku kiełbasy, marchwi, cebuli i ogórka. Roladki zwijamy i związujemy dość ciasno nicią. Każdą roladę obtaczamy w mące.
Rolady smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż lekko się zarumienią. Zalewamy wodą (ja dałam około 500ml), dodajemy ziele, pieprz ziarnisty, liście, sól, pieprz i grzyby. Pod przykryciem na małym ogniu dusimy, aż mięso będzie miękkie - potrwa to co najmniej 1,5 godziny. Rolady wyciągamy na talerz i wyjmujemy nici. Zagęszczamy sos - mąkę rozprowadzamy w około połowie szklanki wody i powoli dolewamy do sosu. Gotujemy jeszcze minutę. Doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Rolady polewamy sosem. Rolady można podać z kluskami, kopytkami, ziemniakami, ryżem lub kaszą oraz surówką. Ja uwielbiam rolady z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą.