Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolady z boczkiem to pyszne niedzielne danie. Delikatne i rozpływające się w ustach mięso skrywa lekko kwaśno-słone wnętrze. Świetnie pasują do ziemniaków, klusek ziemniaczanych czy kaszy.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 145
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4335
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11762
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6722
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5562
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13846
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 145
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4335
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11762
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6722
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5562
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13846
Składniki
Przygotuj roladki. Cebulę obierz i razem z ogórkami kiszonymi pokrój ją w drobną kostkę. Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Podziel je na 4 cienkie kotlety. Rozbij je tłuczkiem na grubość nie większą niż 2 mm. Oprósz je solą i pieprzem, a następnie na jednej stronie równomiernie rozsmaruj po 1 łyżeczce musztardy. Na każdym kotlecie umieść po plasterku boczku. Na środek nałóż 1 łyżkę cebuli i ogórków kiszonych. Zwiń mięso ciasno w roladę i zabezpiecz ją wykałaczkami kuchennymi. Odłóż je na bok. Na patelni rozgrzej olej. Połóż rolady i obsmaż mięso ze wszystkich stron do zrumienienia. Zdejmij je i odłóż.
Przygotuj sos. Marchewkę obierz i pokrój ją w plasterki. Seler i por także umyj i pokrój je w krążki. Na patelnię po smażeniu mięsa dodaj warzywa. Smaż je przez 5 minut, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy i cukier. Zamieszaj. Wlej połowę wina i poczekaj aż się zredukuje. Wlej pozostałą połowę. Poczekaj aż sos zgęstnieje i wlej bulion wołowy.
Do garnka włóż podsmażone wcześniej roladki. Polej je sosem. Garnek przykryj i gotuj całość na małym ogniu przez ok. 30-45 minut, aż warzywa zaczną się rozpadać a mięso będzie miękkie. W przypadku wołowiny czas ten może trzeba będzie wydłużyć nawet do 90 minut. Po tym czasie roladki wyjmij, a sos przecedź przez sitko. Jeśli chcesz, możesz warzywa zblendować i użyć ich do zagęszczenia sosu. Rolady z boczkiem w sosie podawaj na ciepło z dodatkiem ziemniaków.