Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolady z boczkiem to pyszne niedzielne danie. Delikatne i rozpływające się w ustach mięso skrywa lekko kwaśno-słone wnętrze. Świetnie pasują do ziemniaków, klusek ziemniaczanych czy kaszy.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1848
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4745
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1848
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4745
Składniki
Przygotuj roladki. Cebulę obierz i razem z ogórkami kiszonymi pokrój ją w drobną kostkę. Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Podziel je na 4 cienkie kotlety. Rozbij je tłuczkiem na grubość nie większą niż 2 mm. Oprósz je solą i pieprzem, a następnie na jednej stronie równomiernie rozsmaruj po 1 łyżeczce musztardy. Na każdym kotlecie umieść po plasterku boczku. Na środek nałóż 1 łyżkę cebuli i ogórków kiszonych. Zwiń mięso ciasno w roladę i zabezpiecz ją wykałaczkami kuchennymi. Odłóż je na bok. Na patelni rozgrzej olej. Połóż rolady i obsmaż mięso ze wszystkich stron do zrumienienia. Zdejmij je i odłóż.
Przygotuj sos. Marchewkę obierz i pokrój ją w plasterki. Seler i por także umyj i pokrój je w krążki. Na patelnię po smażeniu mięsa dodaj warzywa. Smaż je przez 5 minut, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy i cukier. Zamieszaj. Wlej połowę wina i poczekaj aż się zredukuje. Wlej pozostałą połowę. Poczekaj aż sos zgęstnieje i wlej bulion wołowy.
Do garnka włóż podsmażone wcześniej roladki. Polej je sosem. Garnek przykryj i gotuj całość na małym ogniu przez ok. 30-45 minut, aż warzywa zaczną się rozpadać a mięso będzie miękkie. W przypadku wołowiny czas ten może trzeba będzie wydłużyć nawet do 90 minut. Po tym czasie roladki wyjmij, a sos przecedź przez sitko. Jeśli chcesz, możesz warzywa zblendować i użyć ich do zagęszczenia sosu. Rolady z boczkiem w sosie podawaj na ciepło z dodatkiem ziemniaków.