Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczenie rolady schabowej to zajęcie dość pracochłonne. Mięso zwykle poddawane jest kilkuetapowej obróbce, więc takim daniem najczęściej raczymy się tylko od święta. Jeśli masz ochotę na odmianę od tradycyjnych kotletów w zwykły, pracowity dzień, przygotuj szybki rolowany schab według poniższego przepisu.
tarka, naczynie żaroodporne z przykrywką, sznurek
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44731
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182256
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 339
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44731
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182256
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 339
Składniki
Obierz cebule i pokrój w kostkę. Opłucz pieczarki i pokrój na plasterki. Podsmaż cebulę na maśle klarowanym. Gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Smaż do chwili, aż pieczarki się zarumienią i odparuje z nich nadmiar wody. Pod koniec smażenia dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstaw farsz do przestudzenia.
Oczyść mięso z błonek. Rozetnij „ślimakowo” długim, ostrym nożem – tak, by uzyskać prostokątny płat o grubości około 1,5-2 cm. Lekko rozbij schab tłuczkiem. Oprósz z obu stron solą, pieprzem, majerankiem i sproszkowanymi paprykami.
Zetrzyj na tarce żółty ser. Rozprowadź na płacie mięsa przestudzony farsz. Rozsyp na nim równomiernie żółty ser. Pozostaw wolny margines wzdłuż dłuższego brzegu. Zwiń schab ciasno w roladę, kończąc na marginesie bez farszu. Zwiąż mięso bawełnianym sznurkiem.
Obsmaż roladę na oleju – około 2 minuty po każdej ze stron. Tak przygotowaną przełóż do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 1800C. Piecz pod przykryciem przez 1,5 godziny, co pewien czas podlewając mięso wytapiającymi się z niego sokami. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i piecz jeszcze przez kilkanaście minut.
Podawaj schab pokrojony w plastry. Świetnie komponuje się zarówno z ryżem, jak i ziemniakami lub frytkami.
Usmażona roladę wyciągamy z naczynia żaroodpornego, usuwamy sznurek do mięsa i kroimy w plastry.
Z soków, które się wydzieliły podczas pieczenia schabu możemy zrobić pyszny sos pieczeniowy, w tym celu z 15 g masła i łyżeczki mąki robimy zasmażkę, którą dodajemy do sosu, zasmażkę mieszamy z sosem i chwilę razem przesmażamy do momentu aż sos zgęstnieje