Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczenie rolady schabowej to zajęcie dość pracochłonne. Mięso zwykle poddawane jest kilkuetapowej obróbce, więc takim daniem najczęściej raczymy się tylko od święta. Jeśli masz ochotę na odmianę od tradycyjnych kotletów w zwykły, pracowity dzień, przygotuj szybki rolowany schab według poniższego przepisu.
tarka, naczynie żaroodporne z przykrywką, sznurek
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 89
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 47
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 65
Udka z kurczaka z airfryiera przypominają uwielbiane przez wszystkich paniero...
Odsłon: 691
Te bajecznie proste i pyszne ciastka owsiane bez cukru przygotujesz tylko z 3...
Odsłon: 3135
Noce i dnie to efektowne ciasto składające się z dwóch biszkoptów – waniliowe...
Odsłon: 3517
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 89
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 47
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 65
Udka z kurczaka z airfryiera przypominają uwielbiane przez wszystkich paniero...
Odsłon: 691
Te bajecznie proste i pyszne ciastka owsiane bez cukru przygotujesz tylko z 3...
Odsłon: 3135
Noce i dnie to efektowne ciasto składające się z dwóch biszkoptów – waniliowe...
Odsłon: 3517
Składniki
Obierz cebule i pokrój w kostkę. Opłucz pieczarki i pokrój na plasterki. Podsmaż cebulę na maśle klarowanym. Gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Smaż do chwili, aż pieczarki się zarumienią i odparuje z nich nadmiar wody. Pod koniec smażenia dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstaw farsz do przestudzenia.
Oczyść mięso z błonek. Rozetnij „ślimakowo” długim, ostrym nożem – tak, by uzyskać prostokątny płat o grubości około 1,5-2 cm. Lekko rozbij schab tłuczkiem. Oprósz z obu stron solą, pieprzem, majerankiem i sproszkowanymi paprykami.
Zetrzyj na tarce żółty ser. Rozprowadź na płacie mięsa przestudzony farsz. Rozsyp na nim równomiernie żółty ser. Pozostaw wolny margines wzdłuż dłuższego brzegu. Zwiń schab ciasno w roladę, kończąc na marginesie bez farszu. Zwiąż mięso bawełnianym sznurkiem.
Obsmaż roladę na oleju – około 2 minuty po każdej ze stron. Tak przygotowaną przełóż do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 1800C. Piecz pod przykryciem przez 1,5 godziny, co pewien czas podlewając mięso wytapiającymi się z niego sokami. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i piecz jeszcze przez kilkanaście minut.
Podawaj schab pokrojony w plastry. Świetnie komponuje się zarówno z ryżem, jak i ziemniakami lub frytkami.
Usmażona roladę wyciągamy z naczynia żaroodpornego, usuwamy sznurek do mięsa i kroimy w plastry.
Z soków, które się wydzieliły podczas pieczenia schabu możemy zrobić pyszny sos pieczeniowy, w tym celu z 15 g masła i łyżeczki mąki robimy zasmażkę, którą dodajemy do sosu, zasmażkę mieszamy z sosem i chwilę razem przesmażamy do momentu aż sos zgęstnieje