Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W zimowe, mroźne dni, nic tak nie rozgrzewa ciała i duszy jak rosół. Pyszny, esencjonalny, pachnący lubczykiem z nutą ostrości pieprzu. Prawda, ze na sama myśl o nim robi się cieplej? No, to do dzieła, gotujmy!
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 33
U mnie sezon na rabarbar trwa dalej, polecam pyszne i puszyste ciasto z rabar...
Odsłon: 4196
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 581
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 680
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 33
U mnie sezon na rabarbar trwa dalej, polecam pyszne i puszyste ciasto z rabar...
Odsłon: 4196
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 581
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 680
Składniki
Do dużego garnka włożyć wołowinę i porcję z kaczki. Zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. Zebrać łyżką cedzakową powstałą szumowinę. Gotować na wolnym ogniu pól godziny.
Następnie dodać ćwiartki z kurczaka pozbawione skóry, umyte i obrane warzywa oraz upieczone lub opalone nad ogniem cebulę. Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko razem, na wolnym ogniu, tak aby wywar tylko pyrkał, gotujemy 2 godziny.
Z rosołu wyciągamy warzywa, doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy poszatkowaną natkę pietruszki. Podajemy z gotowanym makaronem nitki. Ja osobiście do talerza dodaję drobno pokrojoną marchewkę i korzeń pietruszki.