Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rosyjskie pielmieni z mięsem"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 290
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 290
Składniki
Na stolnicę przesiej mąkę i dużą szczyptę soli. W kopczyku zrób dołek, wbij do niego jajko, przemieszaj widelcem. Następnie dolewając porcjami ciepłą wodę, wyrabiaj cias to pierogowe (zacznij od 3–4 łyżek wody i w miarę wyrabiania dolewaj kolejne łyżki, aż ciasto uzyska odpowiednią konsystencję – w sumie powinnaś użyć ok. 1 szkl. wody).
Cebulę i czosnek obierz. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Warzywa dodaj do mięsa. Wlej do składników mleko, wbij pozostałe jajko i dodaj po łyżeczce soli oraz pieprzu. Wymieszaj, ale nie wyrabiaj zbyt intensywnie masy – powinna mieć dość luźną konsystencję.
Ciasto podziel na porcje. Każdą cieniutko rozwałkuj. Szklanką wytnij kółka. Na środek każdego nałóż po łyżeczce farszu. Placuszki składaj na pół, zlepiaj brzegi, a następnie sklejaj rogi pierożków.
W garnku zagotuj rosół, gdy zacznie wrzeć, wkładaj porcjami pierożki. Zmniejsz ogień i gotuj 10 minut. Pierożki wyjmij na półmisek łyżką cedzakową. Polej rosołem, posyp pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Obok ustaw miseczkę ze śmientaną.Źródło: Tina