Do góry

Dania główne Przepis na:

Rosyjskie pielmieni z mięsem

Rosyjskie pielmieni z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 10

Sprawdzony przepis na "Rosyjskie pielmieni z mięsem"

Składniki

  • 50 dag mielonego chudego mięsa wołowego
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mleka
  • 1
  • 5 litra rosołu drobiowo-wołowego
  • 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • sól
  • mielony czarny pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na stolnicę przesiej mąkę i dużą szczyptę soli. W kopczyku zrób dołek, wbij do niego jajko, przemieszaj widelcem. Następnie dolewając porcjami ciepłą wodę, wyrabiaj cias to pierogowe (zacznij od 3–4 łyżek wody i w miarę wyrabiania dolewaj kolejne łyżki, aż ciasto uzyska odpowiednią konsystencję – w sumie powinnaś użyć ok. 1 szkl. wody).

  2. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Warzywa dodaj do mięsa. Wlej do składników mleko, wbij pozostałe jajko i dodaj po łyżeczce soli oraz pieprzu. Wymieszaj, ale nie wyrabiaj zbyt intensywnie masy – powinna mieć dość luźną konsystencję.

  3. Ciasto podziel na porcje. Każdą cieniutko rozwałkuj. Szklanką wytnij kółka. Na środek każdego nałóż po łyżeczce farszu. Placuszki składaj na pół, zlepiaj brzegi, a następnie sklejaj rogi pierożków.

  4. W garnku zagotuj rosół, gdy zacznie wrzeć, wkładaj porcjami pierożki. Zmniejsz ogień i gotuj 10 minut. Pierożki wyjmij na półmisek łyżką cedzakową. Polej rosołem, posyp pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Obok ustaw miseczkę ze śmientaną.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń