Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na szybkie, zdrowe i pyszne chili z soczewicy. Dzięki soczewicy sos jest pożywny, solidny i można się w niego wgryźć; pikantność papryk nie jest przytłaczająca, a dodatkowo jest łagodzona przez słodycz batatów. Dodajcie do tego łyżkę kwaśnej śmietany lub guacamole i dostajecie idealny posiłek na zimowy wieczór, który zadowoli nawet najbardziej zatwardziałych mięsożerców.
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2114
Sałatka z szynką i selerem, bez ziemniaków. Lekka oryginalna sałatka z jarzyn...
Odsłon: 103
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 653
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 742
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, lekko korzenne, gotowe w godz...
Odsłon: 42
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2114
Sałatka z szynką i selerem, bez ziemniaków. Lekka oryginalna sałatka z jarzyn...
Odsłon: 103
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 653
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 742
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, lekko korzenne, gotowe w godz...
Odsłon: 42
Składniki
Jedną dużą cebulę pokrój w małą kostkę. Trzy średniej wielkości bataty również pokrój w około centymetrową kostkę, która umożliwi im szybkie ugotowanie.
Trzy duże ząbki czosnku i mały pęczek świeżej kolendry drobno posiekaj.
Z dwóch średnich papryczek chili pozbądź się szypułek i gniazd nasiennych. Oczyszczone papryczki pokrój w cienkie plasterki.
Do rondla o szerokim i grubym dnie wlej 700ml bulionu warzywnego i doprowadź go do wrzenia. Kiedy bulion się zagotuje, dodaj do niego pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki i równo rozprowadź je po powierzchni garnka. Bataty gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 5 minut.
Po tym czasie dodaj do nich dobrze wypłukaną czerwoną soczewicę. Rozprowadź ją równo po całej powierzchni rondla, żeby mogła się równomiernie gotować. Zmniejsz ogień pod rondlem na niski i ponownie przykryj. Zawartość naczynia gotuj w ten sposób przez kolejne 5 minut.
W tym czasie rozgrzej patelnię i wlej na nią dwie łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i papryczki chili. Warzywa zeszklij na średnim ogniu, stale mieszając, przez około 3 minuty, aż zmiękną i staną się półprzeźroczyste. Kiedy to nastąpi, dodaj posiekany czosnek. Zawartość patelni podsmażaj przez kolejną minutę, stale mieszając, aż czosnek uwolni swój aromat. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia.
Sprawdź, czy bataty są już odpowiednio ugotowane; jeśli tak, dodajemy do rondla zeszkloną cebulkę wraz z chili i czosnkiem. Jeśli istnieje taka potrzeba, dolej też trochę wody. Całość wymieszaj do równego rozprowadzenia składników w naczyniu.
Dodaj pół łyżeczki pieprzu cayenne i łyżkę pikantnej papryki chili. Zawartość rondla ponownie mieszamy, upewniając się przy okazji czy nic nie przywiera do jego dna.
Po wmieszaniu przypraw w sos dodaj do niego puszkę siekanych pomidorów. Ponownie wymieszaj zawartość rondla i gotuj przez minutę.
Dodaj siekaną kolendrę i rozprowadź ją w sosie. Dopraw do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem.
Serwuj w towarzystwie ulubionych dodatków: ryżu, dowolnego pieczywa, z łyżką kwaśnej śmietany lub guacamole. Przed podaniem posyp odrobiną świeżej kolendry.
Smacznego!