Dania główne Przepis na:
Rozmarynowy pstrąg łososiowy na szpinakowej kołderce

Przepisów i artykułów: 946 Ocena: 24956
Dodano: 02.04.2015
Odsłon: 2569
Składniki
- filet z pstrąga łososiowego
- szpinak mrożony
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu naruralnego
- masło
- 1,5 łyżki sera gruyere
- PRZYPRAWY:
- cukier trzcinowy
- sól morska
- pieprz biały
- gałka muszkatołowa
- rozmaryn
1-2 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Na początku przygotowujemy szpinakową kołderkę:
Na rozgrzanym maśle rozpuszczamy kawałki mrożonego szpinaku i smażymy go około 5 minut do odpowiedniego odparowania wody. Następnie dodajemy dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz przyprawy: rozmaryn, biały pieprz, gałkę muszkatołową i odrobinę cukru trzcinowego. Całość dusimy około 5 minut. Na sam koniec szpinak doprawiamy solą i mieszamy z 1,5 łyżki startego sera gruyere. -
Filety z pstrąga łososiowego pozbawiamy skóry, kroimy na mniejsze porcje i oprószamy je solą morską i rozmarynem.
Tak przygotowane filety smażymy na rozgrzanym maśle z obu stron przez około 2- 3 minuty.
Gotowego pstrąga układamy na szpinakowej kołderce. Podajemy z ziemniaczanym puree.
Życzę smacznego! :)
Komentarze do przepisu (0)