Do góry

Dania główne Przepis na:

Ruote z pesto i serem Mimolette

Ruote z pesto i serem Mimolette

Autor:

Przepisów i artykułów: 950 Ocena: 25245

Dodano:

Odsłon: 2313

Moja mała wariacja na połączenie włoskiego smaku makaronu Ruote i aromatycznego pesto z trzech ziół z francuskim serem Mimolette o słodkim, orzechowym smaku, była cudownym doznaniem dla kubków smakowych. Danie z pewnością zasmakuje wszystkim lubiącym wyraziste i aromatyczne potrawy :)

Składniki

  • makaron Ruote
  • PESTO:
  • 1 drzewko bazylii
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 mały pęczek oregano
  • 70 g prażonych migdałów
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 g sera Mimolette
  • około 200 ml oliwy z oliwek
  • pieprz czarny
  • sól do smaku
  • DODATKI:
  • ser Mimolette (do posypania)
  • listki bazylii
3-4 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Listki bazylii, pietruszki i oregano oddzielamy od łodyżek.

    Prażone migdały mielimy w rozdrabniaczu lub rozbijamy drobno w moździerzu.

    Ser Mimolette (twardy, dojrzewający min. 7 miesięcy) ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  2. Następnie do rozdrabniacza dodajemy ząbki czosnku, listki trzech ziół i część oliwy z oliwek - miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia, ale nie do całkowitego zmiksowania na jednolitą masę (zioła muszą być w małych kawałkach).

  3. Następnie do rozdrobnionych ziół dodajemy zmielone wcześniej migdały, starty ser Mimolette, pozostałą część oliwy z oliwek i ponownie miksujemy (dosłownie przez chwilę) dla odpowiedniego połączenia składników.

    Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

    * Część pesto możemy przełożyć do słoiczka, zalać wierzch oliwą i przechowywać w lodówce.

  4. Makaron Ruote gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z pesto.

    Całość posypujemy dodatkową ilością startego (wraz ze skórką) sera Mimolette i świeżymi listkami bazylii

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń