Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja mała wariacja na połączenie włoskiego smaku makaronu Ruote i aromatycznego pesto z trzech ziół z francuskim serem Mimolette o słodkim, orzechowym smaku, była cudownym doznaniem dla kubków smakowych. Danie z pewnością zasmakuje wszystkim lubiącym wyraziste i aromatyczne potrawy :)
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 783
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1026
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2062
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 783
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1026
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2062
Składniki
Listki bazylii, pietruszki i oregano oddzielamy od łodyżek. Prażone migdały mielimy w rozdrabniaczu lub rozbijamy drobno w moździerzu. Ser Mimolette (twardy, dojrzewający min. 7 miesięcy) ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Następnie do rozdrabniacza dodajemy ząbki czosnku, listki trzech ziół i część oliwy z oliwek - miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia, ale nie do całkowitego zmiksowania na jednolitą masę (zioła muszą być w małych kawałkach).
Następnie do rozdrobnionych ziół dodajemy zmielone wcześniej migdały, starty ser Mimolette, pozostałą część oliwy z oliwek i ponownie miksujemy (dosłownie przez chwilę) dla odpowiedniego połączenia składników. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. * Część pesto możemy przełożyć do słoiczka, zalać wierzch oliwą i przechowywać w lodówce.
Makaron Ruote gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z pesto. Całość posypujemy dodatkową ilością startego (wraz ze skórką) sera Mimolette i świeżymi listkami bazylii Życzę smacznego! :)