Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 27450
Dodano: 21.06.2015
Odsłon: 2363
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Listki bazylii, pietruszki i oregano oddzielamy od łodyżek.
Prażone migdały mielimy w rozdrabniaczu lub rozbijamy drobno w moździerzu.
Ser Mimolette (twardy, dojrzewający min. 7 miesięcy) ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Następnie do rozdrabniacza dodajemy ząbki czosnku, listki trzech ziół i część oliwy z oliwek - miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia, ale nie do całkowitego zmiksowania na jednolitą masę (zioła muszą być w małych kawałkach).
Następnie do rozdrobnionych ziół dodajemy zmielone wcześniej migdały, starty ser Mimolette, pozostałą część oliwy z oliwek i ponownie miksujemy (dosłownie przez chwilę) dla odpowiedniego połączenia składników.
Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
* Część pesto możemy przełożyć do słoiczka, zalać wierzch oliwą i przechowywać w lodówce.
Makaron Ruote gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z pesto.
Całość posypujemy dodatkową ilością startego (wraz ze skórką) sera Mimolette i świeżymi listkami bazylii
Życzę smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

luna76 21 czerwca 2015Zgłoś do usunięcia
i takie wariacje bywają najlepsze :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

monikagotuje 21 czerwca 2015Zgłoś do usunięcia
pycha:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 21 czerwca 2015Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam makaron <3 pycha <31 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 21 czerwca 2015Zgłoś do usunięcia
Bardzo wykwintnie podany makaron :)1 Kto głosował? | Odpowiedz