Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rurki na pikantnie"
Schab wieprzowy wędzony w aromacie płynnego dymu wędzarniczego olcha/buk. Trz...
Odsłon: 5137
Masło niesamowicie wzbogaca smak ryby, właściwie inne przyprawy oprócz soli i...
Odsłon: 620
Schab wieprzowy wędzony w aromacie płynnego dymu wędzarniczego olcha/buk. Trz...
Odsłon: 5137
Masło niesamowicie wzbogaca smak ryby, właściwie inne przyprawy oprócz soli i...
Odsłon: 620
Składniki
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź go, ale nie przelewaj zimną wodą. Wymieszaj z 1 łyżką oliwy. Odstaw. Czosnek obierz i posiekaj. Na patelni podgrzej masło. Kiełbasę pokrój na plasterki i wrzuć na patelnię. Dodaj czosnek. Smaż kilka minut. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
Podsmażoną kiełbasę zdejmij z patelni i przełóż do głębokiego naczynia. Na tej samej patelni usmaż sadzone jajka, najlepiej w silikonowym okręgu, by zachowały okrągły kształt. Posól je i posyp pieprzem. Ser zetrzyj na grubsze wiórki (najlepiej obieraczką do warzyw). Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą.
Makaron wymieszaj z kiełbasą, dopraw papryką. Wyłóż do przygotowanego naczynia. Rozłóż usmażone jajeczka. Przykryj folią aluminiową i zapiekaj 15 minut. Zdejmij folię, posyp serem, ponownie zapiecz (ser powinien się rozpuścić). Posyp ziołami. Podawaj np. z mieszanką zielonych sałat z sosem winegret.Źródło: Naj